2024-03-06
有次同朋友行經紅磡,呢間隱世小店藏喺巷仔內,問老闆先知原來開左3個月度咋!內裡裝修好新好乾淨。首先我地點左招牌沙茶麵。佢嘅湯底好香濃,特別係沙茶醬嘅味道更加突出。麵條彈牙有嚼勁,配上豆卜、魷魚、蝦球、螺片同滷蛋,全部都好夠味,味道更加豐富。每一口都可以感受到不同嘅口感同層次,真係令人回味無窮。同埋佢地嘅辣汁自家製,我點左中辣真係好夠辣,仲好香,大推!另外一款牛肉麵就係全家福牛肉麵。佢嘅湯底濃郁,老闆話佢地堅持唔落味精,我地試完都覺得應該係味精,因為唔會好口渴口乾,內裡好豐富,有牛肉羹、牛丸、牛肚、牛筋同牛展都煮得好軟好入味,牛肉嘅鮮甜味道真係令人驚艷。每一口牛肉都好嫩滑,加埋彈牙嘅牛筋同牛丸,食落真係好有嚼感。呢碗牛肉麵真係好滿足嘅一餐。最後一樣係香酥茶粿。茶粿外皮炸得金黃香脆,一咬落去有脆脆嘅口感同香酥嘅味道。入面嘅茶葉味道濃郁,同埋有微微嘅甜味,令人難以忘懷。