2022-07-04
每次出街覓食,都會搵下當區有無特色、或者人氣麵包店。今次黎荃灣,見到呢間品穀麵包店有一款咖啡盒子,深深吸引中意咖啡甜品嘅我。咖啡盒子 $25夾果陣隔住個口罩都聞到咖啡香,平日中意飲咖啡嘅我,番到屋企急不及待打開😏。切開見到中間有個空心位,失望感當堂湧上😯,但仔細D睇,原來空心位有一堆咖啡醬,所以呢個位咖啡味最濃;其他位除左有咖啡香之外,仲會有朱古力味,咖啡配朱古力一定無問題。全個包甜度適中,不過略嫌麻煩,因為要自行搽勻中間D咖啡醬。芝士包 $36樣子唔算好特出,大概長15cm,夾果陣FEEL到好墜手。呢個包出乎預料嘅煙韌😮、有彈性,大力壓扁後,會彈回原型😲,外層要用扯嘅方法先咬得開😂;中間位置比較軟彈。由於麵包外層堅韌,加上屋企無麵包刀,我用左牛扒刀、菜刀、生果刀先可以切開佢🤣,真係幾費力….略嫌高溶點芝士集中係中間位,頭尾一粒都無;麵包質感唔錯,但味道無好特別,加上價格偏貴,如果係附近好想食特色麵包可以試下,但特登去買就唔駛。
咖啡盒子 $25
咖啡盒子
咖啡盒子
全個包甜度適中,不過略嫌麻煩,因為要自行搽勻中間D咖啡醬。
芝士包 $36
芝士包
樣子唔算好特出,大概長15cm,夾果陣FEEL到好墜手。
芝士包
略嫌高溶點芝士集中係中間位,頭尾一粒都無;