2019-10-02 1005 views
今日約左朋友係養和醫院附近食lunch,佢揀左呢間餐廳,因為貪佢夠近電車站。另外餐廳英式的設計,仲有幾張餐枱設於深綠色的簷蓬下,係幾chill既🙂Set lunch menu大大隻字寫住價錢係$99,共有5款選擇。不過睇真d先發現原來其中burger同sandwich set要分別+$30同+$20先有... 😓😓 另外當我問staff今日的餐湯係咩的時候,佢竟然要問番廚房先知道...😓😓😓最後我地叫左「健力士」慢煮牛肉配香滑薯蓉(配餐湯),同埋經典炸魚薯條配他他醬(配沙律)餐飲就standard左係新鮮凍檸檬茶。餐湯 - 蘿蔔湯好有紅蘿蔔🥕的味道,但又唔會有一種草青味。加上個湯質地好綿密,好好飲!沙律Homemade醬汁酸酸甜甜,好易入口好開胃!「健力士」慢煮牛肉配香滑薯蓉($99)呢個餐先上菜,一上碟就覺得個餐的份量好少😂 作為一個算細食的女仔,都覺得唔夠飽... 牛肉方面,個人覺得牛肉味唔夠,同埋唔夠入味。另外就係咬落去係咬唔爛的,我要不斷咀嚼先勉強咬到碎。不過薯蓉就做得好好,好綿好滑,薯仔味好香。經典炸魚薯條配他他醬($99)一上碟,都係覺得份量少得可憐😂 不過呢個餐的味道就唔

餐湯 - 蘿蔔湯

沙律

Homemade醬汁酸酸甜甜,好易入口好開胃!

「健力士」慢煮牛肉配香滑薯蓉($99)
「健力士」慢煮牛肉配香滑薯蓉

經典炸魚薯條配他他醬($99)
經典炸魚薯條配他他醬

一上碟,都係覺得份量少得可憐😂 不過呢個餐的味道就唔錯。炸魚的外層做到好脆,但粉漿又唔會厚。而且魚肉好嫩滑,完全無雪味或者腥味。最大問題只係份量比較少😅 而薯條好厚身,做到外脆內軟,放左一陣都唔會淋。

新鮮凍檸檬茶

糖漿另上。檸檬茶的茶味比較淡,另外可能因為無落糖,所以更加突出到檸檬的原味👍🏻。朋友比較喜歡唔落糖的飲法,健康d;但我就覺得加少少甜味更好飲。😄

餐廳整體的環境好好,不過由於我地lunch的時候,露天座位上有客人食煙,煙味飄入餐廳令我同朋友感覺不太好...

$99 (Lunch)
經典炸魚薯條配他他醬