2018-06-10 13 views
是日收工約左朋友聚餐,朋友就介紹依一間位於天后清風街既海魂燒。平時係天后約食糖水多,依一次係第一次食正餐餐廳。個餐廳名同招牌都好日本feel。 入左門口後,店員好快過尼打招呼,然後介紹兩個套餐,一個套餐既主角係波士頓龍蝦而另一個係鐵板和牛,我地就揀左前者。首先就先上飲品,套餐包括餐酒2杯,有紅酒白酒揀,唔想飲酒既朋友亦可以揀汽水菠蘿汁,非常貼心。 然後就上是日餐湯:番茄濃湯同埋芒果牛油果沙律。番茄濃湯好重番茄味同埋好濃郁。而個芒果牛油果沙律用既菜同生果好新鮮,尤其個沙律汁好正,令個沙律加分不少。依兩樣菜式都酸酸甜甜咁,好開胃。然後就係上金菇牛肉卷同埋特色炸拼盤。個金菇牛肉卷個燒汁好味,同個菇同牛肉好夾,口感亦好好。另外炸拼盤包括雞軟骨碎,雞翼同埋天婦羅蝦。雞軟骨碎好爽脆好有口感。而雞翼係單骨雞翼,個人認為係一個好貼心既行為。天婦羅蝦炸粉亦唔會太厚,配埋個汁好好食。 跟住上係鹽燒筍殼魚,一大條原條上,餐廳亦好細心已經將皮剝開,魚肉又白又滑,配埋個汁好正,第一次覺得筍殼魚係咁好食。 隨住店員一句「今日既主角」,燒波士頓大龍蝦登場。龍蝦面有好多芝士同蟹子,肉質鮮甜。餐廳亦會輕輕先整裂龍蝦殼

隨住店員一句「今日既主角」,燒波士頓大龍蝦登場。龍蝦面有好多芝士同蟹子,肉質鮮甜。餐廳亦會輕輕先整裂龍蝦殼,從而方便剝殼。

然後就上野菜烏冬,清淡鮮甜,烏冬彈牙又好食。

而最後既甜品有雪米糍同炸湯圓,我地揀左後者。炸湯圓係喜出望外,外脆內軟又甜甜地,好正。

總括而言,海魂燒性格比好高,而餐廳好多行為都好細心。
2018-06-06
$300 (Dinner)