2019-11-15 221 views
呢排都唔方便去得太遠, 近近地去左屋企附近新開嘅牛MORE食飯。裝修幾新, 應該唔係開左好耐,門口有兩部自助機點餐,雖然係自助,但店員服務好好,會過黎講解、帶位同埋介紹檯面嘅醬料。每人只需要揀牛肉種類同份量,其他野都係任食,包括沙律、牛骨湯同白飯。沙律有日本椰菜絲、栗米同番茄仔,好夠新鮮,dressing都有幾款揀。牛骨湯有水準,香濃、牛味重,仲有甘筍大根西芹等配料一齊煲。白飯用上日本米,仲可以自由加飯素,牛未上我已經食左半碗飯。雖然呢d都係任食,但製作好認真,第一印象好唔錯。野飲多數係日本貨,有汽水、Qoo等等。牛肉用石板上,可以自行調較生熟度,店員另外提供小碗裝住煮熟既牛,避免過熟,亦有提供圍裙。我同友人分別揀左$75 200g嘅牛more之道,同$125 200g嘅美國select more牛,一平一貴試下水準如何,另加$30配鵝肝。店員介紹前者係牛板腱, 後者係牛小排。200g份量都唔細,我地都覺得已經夠食。兩款肉質都好唔錯,唔似平價牛肉,牛味濃郁,即使我食全熟仍然嫩滑juicy,加埋店員介紹係自家手磨既wasabi一齊食,大滿足,另外亦可以加岩鹽同牛肉汁。鵝肝入口即溶有焦香,

店員介紹前者係牛板腱, 後者係牛小排。200g份量都唔細,我地都覺得已經夠食。兩款肉質都好唔錯,唔似平價牛肉,牛味濃郁,即使我食全熟仍然嫩滑juicy,加埋店員介紹係自家手磨既wasabi一齊食,大滿足,另外亦可以加岩鹽同牛肉汁。鵝肝入口即溶有焦香,想食多舊呢。

每人大約$100食到高質牛,仲要有咁多野任食,大家都覺得仲抵過自己買返屋企煮,我地一定會成日幫襯架!
$100 (Dinner)