2024-08-27
今日唐曆七月十四,一家人燒衣後,出去食返餐飯,沾沾旺氣先。Plato Cafe & Bistro (裕民坊YM²) 觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓309號舖PLATO柏拉圖,這間餐廳頗有名氣,近日在各商場開了新分店。裕民坊這間分店貫徹一向裝修風格~歐陸風,餐廳內樓底比較高而且座位闊落。所有晚市套餐都包是日餐湯,主食及基本飲品,價錢由$98至$200幾都有,豐儉尤人。我們四人,今日想食好啲,揀咗一款二人套餐$546,包括有頭盤、餐湯、主食、甜品及飲品和另外二份晚市套餐。🍽️二人套餐頭盤︰白酒鮮忌廉煮青口🦪呢個頭盤係我超級鍾意食㗎,味道唔形容啦,我淨係突然間有一份好掛住一位好朋友嘅感覺。餐湯︰蘑菇湯🥣🍄🟫湯底杰身,就像加了很多蘑菇烹煮而成。主食︰西班牙黑毛豬鞍🍖🐖豬鞍好厚身,黑毛豬肉味濃郁,肉質鮮嫩juicy🥩 厚切澳洲肉眼扒,肉眼扒點了五成熟,表面煎得焦香,切開仍是粉紅色,廚師掌握得火喉和時間非常之好;食落軟韌適中,牛味頗濃🐮,配菜的薯蓉亦很出色,🥔薯仔味道突出又不會過漏,夠晒飽肚😚。甜品︰檸檬芝士蛋糕🧀濃郁細緻的cheesecake, 非常出色,令人食得滋味又想再吃。麻薯千層酥盒子
Plato Cafe & Bistro (裕民坊YM²)
觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓309號舖
🍽️二人套餐
頭盤︰白酒鮮忌廉煮青口🦪
嘅感覺。
餐湯︰蘑菇湯🥣
🍄🟫湯底杰身,就像加了很多蘑菇烹煮而成。
主食︰
西班牙黑毛豬鞍🍖
🐖豬鞍好厚身,黑毛豬肉味濃郁,肉質鮮嫩juicy
甜品︰
檸檬芝士蛋糕🧀
麻薯千層酥盒子配雪糕🍦(套餐加配加$48)
千層酥的後感非常鬆化,味道清新且健康,配合雪糕,切開四份每人一小角,輕嘗正正恰到好處
甜品為今晚的晚餐畫上完美的句號。
飲品︰
水果茶
選用各式時令新鮮水果入饌,包括芒果🥭、菠蘿🍍和水蜜桃🍑,果香四溢,天然解渴良品。
熱檸檬🍋柚子蜜
味道正常發揮
🍽️晚市套餐
西班牙海鮮飯$148
非常足料呀海鮮有大蝦🦐、青口🦪、魷魚🦑和帶子,濕潤的飯粒帶着濃濃的海鮮味。
黑松露軟殼蟹🦀意大利飯$138
黑松露醬汁融合,味道香濃,成個飯都好creamy, 令人忍不住一口接一口,軟殼蟹我仔至愛。
#香港 #美食 #觀塘 #cafe #foodie