鎧軒 (大埔)大埔太和路15號太和中心地下12號舖朋友介紹下黎到位於大埔太和路嘅居酒屋,好驚喜食到omakase level嘅刺身,性價比極高😎 小店裝修好靚好有去咗日本感覺,一解思鄉之愁🥹 介紹吓食咗咩先!! 大拖羅刺身(一片)$100大拖羅肉質甜美,脂膏豐腴,入口即融化喺舌尖之上,超級正呀😍珍寶牡丹蝦刺身(一隻)$105新鮮嘅原隻牡丹蝦🦐鮮味💯☺️ 每隻都有滿滿的蝦膏,一啖放曬入口,好正‼️金目鯛薄切 $298金目鯛肉質柔軟細膩,油分適中味道甘香,營養價值高👍 加上用火槍燒過,表面微微燒焦,但魚肉保持到好鮮嫩😋真鯛薄切 $198晶瑩剔透既金目鯛刺身,一口咬下,緊實既魚肉除左好彈牙,仲甘爽細嫩😋 表面鋪有柚子皮,除左令刺身味道更豐富外,更顯清新怡人!!日本海膽刺身 $398淺橙黃色既色澤,口感奶滑creamy而濃郁,入口即溶,味道鮮甜仲帶點回甘😻 配上紫菜包著食,每啖都係享受🥹令和怪物蠔 $95岩手縣手掌般大嘅蠔稱為「令和の怪物」有岩蠔嘅牛奶般嫩滑鮮甜味道,亦有著真蠔嘅濃厚蠔味溢滿口中,留下無窮餘韻🤩 配上顏色豔麗嘅鮭魚籽,圓潤飽滿加上口感紮實唔黏牙,入口爆汁繼而散發住淡淡既魚卵香氣🤤吉
鎧軒 (大埔)
大埔太和路15號太和中心地下12號舖

大拖羅刺身(一片)$100
大拖羅肉質甜美,脂膏豐腴,入口即融化喺舌尖之上,超級正呀😍

珍寶牡丹蝦刺身(一隻)$105

金目鯛薄切 $298

真鯛薄切 $198

日本海膽刺身 $398

令和怪物蠔 $95

吉列豬扒定食 $88
豚肉好軟滑、富肉味,不但脂肪紋豐富,且肌肉纖維少,嫩而不膩😋 炸粉整得十分出色 ,可保持豚肉質嘅香嫩口感,仲有得自己磨碎芝麻,加入秘製甜醬汁,撈飯一流🫢

鎧軒嘅串燒都十分出色,豬牛雞不同部位都食到,全部即叫即燒🔥 睇番啲相先知我地原來食咗咁多串,部分仲encore咗唔止一串🙊等我重點介紹一下~

🐔
半生熟雞胸肉 $58
雞全翼 $78
雞腿肉 $34
自家制雞肉棒 $38

我地對地雞大蔥串印象特別深刻,本身我從來都唔食大蔥,點知一試發現原來係咁清甜又juicy,即刻另眼相看😆 配上嫩滑嘅地雞肉,鮮味十足!! 而半生熟雞胸肉更加食到雞肉嘅嫩滑,雖然係雞胸但一啲都唔鞋👍 仲有不得不提燒雞全翼!! 拎住成隻雞全翼慢慢咬,真係十分誇張🤣 另外要大推自家制雞肉棒,十分爽口配上蛋黃一齊食更感幼滑,送酒一流‼️

🐷
日本黑豚肉 $35
豬肝 $48
豬頸肉 $48
肥瘦間花嘅日本黑豚肉經燒烤後迫出油份,食落反而唔覺得油膩,仲十分香口🐽 同豬頸肉串燒一樣都好好食!! 豬肝都十分有驚喜,好少食內臟嘅我都encore左幾串🙊

白鱔 $68
利申從來唔食鱔,除咗怕有細骨,仲好怕腥味🙈 朋友嗌咗一串,試咗之後話保證我話好食,果然連唔食魚嘅我都覺得好好食!! 口感超爽脆,同時超鮮甜完全唔腥👍

牛舌 $52
厚切牛舌超級爽口,表面微微燒焦,好香口🐂

PS實在食得太多不能盡錄,依間小店真心十分有驚喜,誠意推介俾大家😎
2022-12-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$300 (Lunch)