2022-12-21
餐廳:圓鐵板燒 (旺角)地址:旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場3樓食代館香港其實有唔少鐵板燒專門店♨️,而三間分店都開晒喺Food Court嘅圓鐵板燒就真喺絕無僅有,成為咗佢哋嘅Signature之一。除咗尖沙咀同大角咀嘅Food Court,今次我就去咗之前經過幾次、每次都坐滿晒人,而我一直都好想試嘅旺角新世紀廣場3樓食代館分店,原來唔經唔覺都喺到屹立咗7年👍店名寫住台式鐵板燒,不過感覺就同我平時食嘅日式鐵板燒差唔多🤣,唯一嘅喺有台式珍珠奶茶可以飲🧋。佢哋午市鐵板燒套餐最平$72就有,講真呢個咁平嘅價錢難怪吸引咗咁多人去幫襯🤓,而我今次就試咗佢哋新推出嘅全日「牛饌」套餐($738/2位)呢個「牛饌」套餐包括:✝️A5宮崎和牛(120g)✝️澳洲和牛(120g)✝️美國安格斯(120g)✝️西京燒比目魚扒✝️牛油燒汁阿根廷紅蝦配雜菜✝️牛油香煎黑椒鮑魚✝️和牛炒飯/海鮮炒飯✝️鐵板炒時菜(油麥菜)✝️餐湯(麵豉湯)✝️伯爵茶/焦糖咖啡蛋糕✝️2杯特飲 /汽水一個套餐可以試勻三個唔同國家、唔同質感嘅牛肉都幾正😍,新鮮嘅牛扒為呢一餐締造咗一個好開始:美國安格斯嘅爽嫩咬口,澳洲和牛嘅軟腍同濃郁肉香,A5宮崎
地址:旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場3樓食代館
店名寫住台式鐵板燒,不過感覺就同我平時食嘅日式鐵板燒差唔多🤣, 唯一嘅喺有台式珍珠奶茶可以飲🧋。佢哋午市鐵板燒套餐最平$72就有,講真呢個咁平嘅價錢難怪吸引咗咁多人去幫襯🤓,而我今次就試咗佢哋新推出嘅全日「牛饌」套餐($738/2位)
呢個「牛饌」套餐包括:
✝️A5宮崎和牛(120g)
✝️澳洲和牛(120g)
✝️美國安格斯(120g)
✝️西京燒比目魚扒
✝️牛油燒汁阿根廷紅蝦配雜菜
✝️牛油香煎黑椒鮑魚
✝️和牛炒飯/海鮮炒飯
✝️鐵板炒時菜(油麥菜)
✝️餐湯(麵豉湯)
✝️伯爵茶/焦糖咖啡蛋糕
✝️2杯特飲 /汽水
一個套餐可以試勻三個唔同國家、唔同質感嘅牛肉都幾正😍,新鮮嘅牛扒為呢一餐締造咗一個好開始: 美國安格斯嘅爽嫩咬口, 澳洲和牛嘅軟腍同濃郁肉香, A5宮崎和牛脂肪比例高嘅豐腴牛脂香,三種口帶嚟截然不同嘅享受,配上黑椒、蒜粒同黑松露鹽,可以按個人口味去蘸唔同調味料🧂,總共360g嘅牛肉,2個人share就啱啱好
食完牛就到三款海鮮,勁大塊嘅西京燒比目魚扒加咗麵豉醬去燒,外焦脆內鮮嫩確實幾好食,不過個人嫌麵豉醬太多,有少少太鹹同埋蓋過原本比目魚已經有嘅鮮香🤏; 佢哋嘅阿根廷紅蝦喺屬於 刺身級別🦐,完整無缺嘅原隻大蝦先被預先剝走蝦身嘅殼,食得更加方便,入口有陣陣黑椒同牛油香🧈,雖然蝦肉唔算好爽彈,但勝在夠鮮甜,當然唔少得蝦頭豐富嘅蝦膏😋; 鮑魚細細粒,爽口彈牙而且夠新鮮,一啲腥臭味都無😌
其實去到食炒飯嗰陣已經有少少飽嘅感覺,用咗魷魚🦑、蝦🦐、帶子,加埋香蔥、醬油同雞蛋去炒香🥚,海鮮都真喺幾足料,一啲都唔馬虎求其👏。 最後食埋 甜品——焦糖咖啡蛋糕,濃郁嘅焦糖咖啡香,加上上層厚實柔滑、下層鬆軟嘅蛋糕層,食完呢餐確實豐富滿足🥰
走嗰陣先知原來食代館做緊promotion,全場任何一間食滿$60就可以減$6,嚟緊17/12-27/12凡惠顧呢個「牛饌」套餐。餐廳仲送聖誕節禮物一份🎁:甜蜜回憶合照、聖誕曲奇🍪、獨家賞食券,記得趁早Book位過嚟試吓咁抵食有牛又有海鮮嘅鐵板燒喇😎