3 day(s) ago 0 views
係長沙灣開咗地道泰國菜, 由廚房到門面, 都由泰國人一手經營同包辦; 舖面細細, 但我地6:30前到都已經有人係門口等緊枱及有幾個人等緊外賣, 小店只有12個座位, 想食好嘢真係需要啲耐心; 裝修雖然簡單, 但充滿泰國風情味道, 有枱泰國家庭仲邊食邊同老闆娘傾談, 好有泰國feel呀。餐牌上款式都幾多, 定價親民,我同老公叫左前菜, 小食, 炒菜, 主菜同飲品。泰式酸辣鳳爪 - $63老實同你地講, 佢餐牌個圖同真實係一樣, 貨真價實, 真係幾大碟同幾多料, 配菜生菜都多, 色彩好靚, 個汁酸甜配上香菜, 食落好清新, 鳳爪又非常入味又爽口, 比起我之前食過九龍城個啲泰國舖好食好多, 食唔停口。泰式炸蝦餅 - $75賣相都幾靚, 啱啱炸起, 熱辣辣, 好香脆。蝦餅食落香脆彈牙, 金黃色, 顏色好靚, 非常美味!點埋泰式甜辣就更好食。黃咖哩雞 - $63咖喱香氣撲鼻, 味道不太辣, 但咖喱醬汁很濃郁, 配埋泰式薄餅 - $39就啱哂; 薄餅油酥好香, 好美味, 質感柔韌, 加上咖喱裏面有很多雞肉, 又有三色椒, 洋蔥, 好惹味; 雞肉又嫩滑, 實在跟薄餅好配搭, 個汁配飯都可以呀!泰式

泰式酸辣鳳爪 - $63

泰式炸蝦餅 - $75

黃咖哩雞 - $63

泰式炒通菜 - $55
通菜炒得夠翠綠, 有鑊氣, 因用泰式炒法, 加咗麵豉, 甜甜地, 加了紅椒絲增添香味,好夠味呀!

串燒 - $18 / 串
串燒要咗牛同豬每樣一串試下, 豬肉肥美, 牛肉略乾身, 全部大大串, 又夠厚身, 肉質都嫩, 唔會燒到乾哂。肉都醃得好香好入味, 食起上嚟有口感, 個沙嗲汁好香好好味, 仲有少少花生粒, 好值得一試。

青檸梳打 - $25
青檸帶酸味, 梳打甜味中和返, 幾清爽, 食泰國野真係唔少得佢啦呀!