2018-08-19
放假最煩惱就係諗去邊度食飯,為左去商場影下美戰嘅相,於是來到尖沙咀,選擇呢間餐廳食lunch,其實之前都食過晚飯,都覺得ok,先再來。啱啱開門不久,所以人唔多,大約四、五枱。幾鐘意呢度嘅環境,玻璃窗夠大,視野廣,而且枱櫈夠闊落。樓底高,冇壓逼感,店員招呼都跟到足,好似高級西餐般,幾細心lunch menu都幾抵食,假日有5款,例如卡邦尼、天使麵、煎雞扒、意大利飯、烤西冷,價錢係58至98蚊,性價比幾高嘅,以呢種環境同服務。套餐包左餐湯、啡/茶;可以另38蚊升級有埋煎三文魚凱撒沙律、甜品,幾有彈性。餐包好軟熟,而且有香草香,加少少牛油,一流。餐湯係甘荀忌廉,打得杰身,好滑溜,忌廉味會比較重,配麵包都好夾。朋友追加左沙律、甜品,我當然係痴餐試一試,沙律都幾足料,新鮮爽口,三文魚輕輕煎過,冇乜特別嘅,但我鐘意啲麵包粒,好香脆。烤新西蘭西冷牛扒燒汁配千層薯係我點嘅,點左七成熟牛扒,上枱都算ok,稍為熟左少少,但肉質都唔會好韌,或者鞋口,以100蚊唔洗嘅價錢都好高質。烤到面頭微焦,十分香口,燒汁帶少少酒香,nice伴菜係椰菜苗仔,我好鐘意呢隻野,口感好特別,又juicy,纖維高。千層薯聽落好得意
伴菜係椰菜苗仔,我好鐘意呢隻野,口感好特別,又juicy,纖維高。千層薯聽落好得意,原來個樣有少少似蛋糕,口感都好似,軟綿,有種奶香,唔似一般薯蓉咁,完全唔膩。
朋友點左香煎魷魚圈香草芝士忌廉汁天使麵,份量頗大,入面除左魷魚圈,都仲有菇片,再加芝士、忌廉、彩椒煮成,足料。天使麵淋身,掛哂汁,忌廉味重,好在唔會膩,再且十分飽肚
最後上埋甜品,蛋糕濕潤,淡淡香味,餅底脆身又香,係我鐘意嘅類型,如果鐘意食埋沙律同蛋糕都不妨追加。成餐飯每人約一百蚊,喺尖沙咀區都好可以,我地坐左個半鐘,傾下計,幾舒服,好過你去d樓上cafe,d野唔入得肚。