2022-05-29
平時有時都會行遠啲去下太和個邊搵食,今次就發現到呢間幾特別既餐廳想介紹比太家試下😎😎😎(5分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌖🌑哥士牛排 God Steak 180g ($85)/牛柳180g($95)呢間餐廳都幾特別,係原塊牛排放係火山石上面上菜,之後你可以自己切開細細粒後,用鐵板既溫度整到想要既生熟程度🤪🤪牛肉當然唔會話係最高級,但都幾重牛味同juicy,不過食得唔夠快的話,最後個啲就會到熟曬,建議準備定個碗裝起啲差唔多熟左既肉再慢慢食🤣🤣🤣🤣最特別係佢有個自助區,比大家自己拎羅宋湯,沙律,飯同野飲😎😎羅宋湯真心好足料,味道都好濃郁,每一勺都有好多蔬菜/甚至乎有大大舊好稔既牛肉,我都飲左2碗😛飯就用珍珠米,撈埋啲肉一齊食好快就食完一碗🤣🤣神石鍋牛肉烏冬 羅宋湯($68)唔想淨係食肉就叫左個烏冬試下,呢個一上枱賣相都幾吸引,個石鍋燒到滋滋聲,用既係羅宋湯湯底,牛肉上枱時未係熟曬,到食個刻就會岩岩好唔會老,烏冬都係煙韌個款,有咬口又掛到湯汁🥰🥰價錢:🌕🌕🌕🌕🌘牛排同烏冬單價本身都唔係特別貴,但仲要包埋羅宋湯,沙律,飯同青檸水,咁既價錢就覺得真係幾抵🤣🤣🤣女仔食180g既份量都好夠,男仔唔夠飽可
(5分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌖🌑
神石鍋牛肉烏冬 羅宋湯($68)
價錢:🌕🌕🌕🌕🌘
牛排同烏冬單價本身都唔係特別貴,但仲要包埋羅宋湯,沙律,飯同青檸水,咁既價錢就覺得真係幾抵🤣🤣🤣女仔食180g既份量都好夠,男仔唔夠飽可以飲多碗湯/食多碗飯,但當然記得唔好浪費食物,根據自己食到幾多先拎喇🤩🤩🥳🥳
交通:🌕🌕🌕🌗🌑
位置係太和中心樓下,對面係消防局個到,附近本身都好多食肆,係太和站行過去5-10分鐘左右,不過泊車就會麻煩啲啲,附近都有啲咪錶/可以泊街邊,但長期勁多車,唔好期望咁易泊到🤣🤣🤣再唔係就泊太和邨/大埔中心再行過去,不過就預番都要行10分鐘🤨🤨
環境:🌕🌕🌕🌖🌑
鋪頭環境細細,但都幾整齊,多數啲位置都係2人bar枱咁,同埋預左個枱面size比較細,有啲似去左日本啲拉麵鋪/快餐廳咁🤣🤣不過啲職員都好好服務,會提番如果唔知揀咩size,第一次食可以食最細size睇下夠唔夠先,又會提有free青檸水,唔一定要叫飲品🤣🤣
性價比:🌕🌕🌕🌗🌑
呢間餐廳都幾新穎,門口係用日本拉麵店個啲販賣機,入到去啲座位都好日本餐廳feel,特別得黎味道又OK,呢個價錢黎講算係唔錯,住係大埔附近既人有時間可以去試試😎😎