2022-08-09 501 views
作為大埔人,竟然係第一次食呢間係太和中心樓下既韓國菜🤪🤪(10分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑石鍋韓式拌飯($78)食韓國野點少得拌飯🤣🤣個賣相係幾得既,但老實講食落就中規中矩喇,落完好多醬撈完都係覺得少少太乾身,唔會好似平時咁食完一啖接一啖,暫時未解釋到點解咁🤣🤣🤣原味炸雞半份($78)因為見到有半份炸雞就叫左,唔使擔心太多食唔到其他野🫣望落其實賣相唔算好吸引,初頭以為中左伏😂😂但係食落個炸粉唔會好厚同都幾脆,食落外脆內軟,啲雞都好juicy,係有啲驚喜😎😎海鮮煎餅($55)其實我地本身叫泡菜煎餅,但佢比錯左海鮮煎餅,但錯有錯著都幾好食😛😛好多魷魚🦑然後個餅都煙煙韌韌,size都算適中,唔會話太大搞到你飽左食唔到其他野,亦都唔會好細份😄😄韓式炒粉絲($48)呢個一上枱就好香麻油味,食落都係傳統味道,好似係韓國食緊個啲咁🤣🤣🤣成日自己買韓國粉絲炒都係炒唔出個感覺黎,有啲野都係出去食先好味啲🫣🫣🫣🫣甜米露($15)/梨子汁($12)佢既餐牌冇特別寫清楚,其實各樣飲品都係罐裝,同埋都係韓國既牌子黎既😛初頭以為真係有汗蒸幕既甜米露,點知係罐裝有啲啲失望,同埋甜左少少,唔會話好解渴🙊不
作為大埔人,竟然係第一次食呢間係太和中心樓下既韓國菜🤪🤪

(10分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑
石鍋韓式拌飯($78)
石鍋拌飯

原味炸雞半份($78)
原味炸雞半份

海鮮煎餅($55)
海鮮煎餅

韓式炒粉絲($48)
韓式炒粉絲

甜米露($15)/梨子汁($12)
佢既餐牌冇特別寫清楚,其實各樣飲品都係罐裝,同埋都係韓國既牌子黎既😛初頭以為真係有汗蒸幕既甜米露,點知係罐裝有啲啲失望,同埋甜左少少,唔會話好解渴🙊不過梨汁就好味既,清甜之餘仲有梨肉粒粒🤩

價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑
呢到既價錢算係幾平民化既韓國菜,一般都係$50-80左右,你知出面有啲一個菜都過百蚊,所以都算幾抵食😝😝份量雖然唔算話超大份,但都夠食,同埋可以叫多幾樣試多啲菜式😁😁😁

交通:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
佢既位置就係正正係Polaris隔離,今次選擇左係大埔中心慢慢行過去,大約行15分鐘左右,起碼唔使等車位/泊入附近停車場快快食完走人🤣附近都勁多好餐廳,之後會去試埋其他再介紹比大家😎😎

環境:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
一入到去就有一個比較大既問題🥹就係冷氣唔夠,佢用左幾把風扇吹下涼啲,但放得好近啲枱,變相你坐大部分既位都會比個風扇吹到頭都亂😂😂不過冇左個風扇你又應該熱到唔想食🤣🤣真係又愛又恨🫣🫣

性價比:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑
覺得以呢個價錢黎講,份量同味道都算係中上,同埋佢係韓國Oppa打理,所以都有家庭式韓國料理既味道😝當日都見到oppa同佢媽媽係到用韓文傾計,好似去左韓國咁🇰🇷😂😂
石鍋拌飯
原味炸雞半份