2023-09-22 88 views
個日去北角食飯,試咗間叫金樂軒嘅餐廳。佢地點都幾就腳,地鐵站行一陣就到。首先要講下佢嘅招牌菜酸菜魚。我同朋友嗌咗個細既酸菜魚,但係份量都好足夠。魚肉鮮嫩,湯汁酸酸地好開胃,啲酸菜又酸又脆,真係好好味嘅組合。湯汁夠鮮美,正呀!👍另外,黃金蝦球都係佢嘅招牌之一。蝦球炸得好香脆,外脆內軟,蝦肉鮮甜彈牙。而且佢嘅醬汁夠鹹夠香,好好襯返蝦球嘅味道。真係一啖咬落去,好過癮。最後,我仲試咗佢嘅干燒椰菜花煲。椰菜花煮得剛剛好,保持住啲蔬菜嘅鮮甜,又帶有微微嘅焦香味道。佢嘅醬汁好濃郁,有啲微辣嘅感覺,增加咗啲層次。整體嚟講,呢個菜式係一個好好嘅素食選擇。總括嚟講,金樂軒雞煲魚鍋係一間值得推薦嘅餐廳。唔論係酸菜魚、黃金蝦球定干燒椰菜花煲,味道都好好,份量又足夠。如果你鍾意食呢啲菜式,記得要去試下!