2017-10-01
見到openrice嘅食評都唔錯 ,而且又係米芝蓮一星嘅法國餐廳, 於是喺老公生日嘅日子同佢試下呢間餐廳。近年你觀塘區多咗好多好多特色嘅餐廳 ,因為觀塘區對我哋好方便 ,所以我哋成日喺呢區捐窿捐罅搵嘢食 ,平貴都有食。 今次嚟到呢一間餐廳 感覺坐得幾舒服 ,每張枱之間都幾有空間感 , 而且我一早打嚟要求坐卡位, 餐廳都符合我哋要求,就算三人都畀我哋坐一個可以容納到六個人嘅座位 。我哋三大一小叫咗兩個set dinner ,再加一個田螺焗薯蓉 ,同埋一個芝士pama ham黑松露三文治。前菜係 煎帶子南瓜湯 ,南瓜奶油咪好香濃, 但又唔會太漏, 帶子易煎得好香 個湯好濃滑非常值得推介 。侍應哥哥推介咗斧頭扒畀我哋 ,另外再叫一個 燒牛仔扒 ,最搞笑係中間發生小插曲, 我哋以為侍應哥哥講虎頭蝦 ,溝通有誤 ,變相最後食咗兩盤肉,感覺非常濟。 但係兩碟牛扒其實都煎得 恰到好處,剛剛好五成熟,又唔會過熟又唔會太生, 都幾巧技巧 ,而且份量大到我哋四個人都食唔落。最後再點多兩個甜品作為結尾,因為佢set dinner跟嘅甜品都要加50蚊,只係個朱古力撻。我哋唔啱食 ,所以就另外喺desert
非常值得推介 。
我哋唔啱食 ,所以就另外喺desert menu嗰度叫咗兩個甜品。檸檬撻配雪葩, 檸檬批嘅底有啲淋, 如果硬身少少會再好食, 雪芭好酸 鐘意酸味嘅朋友仔應該好鍾意,我就麻麻了。
另外一個甜品係千層酥士多啤梨配雪糕,
千層酥皮做得好鬆化 蛋黃吉士醬唔會好漏 非常推介嘅甜品。
總括嚟講我會推介朋友 ,而且自己亦都會再嚟光顧。