2023-05-16
今日去左大埔嘅 水門街飯食個lunch,位置就喺港鐵太和站行幾分鐘,附近都好多食店。今日差唔多兩點嘅去到,都有幾枱客食緊,陸續都有d食客,睇黎質素都唔錯。我散叫叫左個海鮮冬陰功湯金邊粉,兩串豬肉,一串雞肉串燒。飲品叫左杯泰式奶茶少奶少冰。有d lunch set 都幾抵,驚唔夠飽仲可以追加小食。海鮮冬陰功湯金邊粉,個人幾鐘意食冬陰功湯粉,但有陣時會驚太辣。呢間餐廳嘅冬陰功湯辣度好低,唔太食得辣都可以一試。湯底檸檬汁酸味同香茅香味比較重所以食落都幾清新開胃。海鮮冬陰功湯有好多草菇,海鮮當中魷魚份量特別多,青口有4-5隻,食到青口有用酒處理過,食落冇腥味同冇沙,細細隻,蝦有三隻,肉質都幾爽口呢個價錢黎講個理,性價比幾高。金邊粉份量都唔少,好滑,同炒金邊粉口感好唔同~串燒配左兩隻醬 一隻係泰式串燒醬 好香花生味,另一隻係洋蔥,芹菜醋,超級開胃,怕太重口味可以試下點~串燒肉質幾嫰幾juicy,好食,雞肉有時好易太重味,呢到嘅雞肉串燒啱啱好。點兩隻醬汁都好夾。泰式奶茶濃厚,飲落好滑身,好飲!
今日差唔多兩點嘅去到,都有幾枱客食緊,陸續都有d食客,睇黎質素都唔錯。 我散叫叫左個海鮮冬陰功湯金邊粉,兩串豬肉,一串雞肉串燒。飲品叫左杯泰式奶茶少奶少冰。
有d lunch set 都幾抵,驚唔夠飽仲可以追加小食。
湯底檸檬汁酸味同香茅香味比較重所以食落都幾清新開胃。 海鮮冬陰功湯有好多草菇,海鮮當中魷魚份量特別多,青口有4-5隻,食到青口有用酒處理過,食落冇腥味同冇沙,細細隻,蝦有三隻,肉質都幾爽口
呢個價錢黎講個理,性價比幾高。 金邊粉份量都唔少,好滑,同炒金邊粉口感好唔同~
泰式奶茶濃厚,飲落好滑身,好飲!