星期日同阿爸阿媽喺銅鑼灣Shopping完,就食埋飯先返屋企。希慎對面之前有個Food Court,但執咗之後一直圍封裝修,直至最近終於開返啦❗️。我哋特意到訪,發現原來上址有幾間餐廳落户,而「巷仔見麵館」就係我哋今日開餐嘅地方。由於我哋全日未食過嘢🙈,五點食呢一餐就當齊係中午晚三餐,因此大胃王上身,食到飽晒。火炙芝士雞扒包(特價$20),餐廳做緊推廣活動🈹,凡惠顧任何食品就可以用優惠價加配雞扒包,廿蚊包邊度搵,仲要咁大個呢!🍗炸雞扒大大塊兼厚切,外層酥脆,肉又夠嫩;配上沙律醬生菜同芝士有中和嘅作用,當中更不乏火炙燻香🔥。麵包亦意外地唔乾身,成個包各個部份都處理得好好。清湯牛魔王幼麵($54),我超級鍾意食生麵🍜,鍾意嘅程度係日日食都得,所以我對呢樣食物亦好有要求。呢度嘅麵條非常出色,口感爽彈,唔重鹼水味。同時,湯底亦係精華所在,牛味濃郁惹味,但亦能保持清澈,而且最重要係夠晒熱。🐮牛三寶包括肥牛、牛腩同牛丸,餸料就屬正常水平,但份量唔孤寒。無骨海南雞($108/半隻),本身想食海南雞飯,但阿媽驚太飽所以就轉戰淨雞🐔。海南雞去骨,食用方便,雞皮爽口,肉質嫩滑,但有少少可惜嘅係因為隻雞比較瘦
火炙芝士雞扒包
清湯牛魔王幼麵
無骨海南雞
無骨海南雞($108/半隻),本身想食海南雞飯,但阿媽驚太飽所以就轉戰淨雞🐔。海南雞去骨,食用方便,雞皮爽口,肉質嫩滑,但有少少可惜嘅係因為隻雞比較瘦,唔夠厚肉。伴旁嘅醃蘿蔔絲微微酸,開胃。三色醬汁還好,大路配搭。
麻辣雲吞($29/4粒)以及泰好味萵筍絲($20),🥟雲吞大大粒,餃皮又薄又滑,入面包裹住原隻鮮蝦,真材實料🦐。麻辣味遠比想像中辣,都OK,但麻味如果強啲會更佳。💚萵筍絲本身無問題,不過個人就唔太鍾意泰式風味,佢係酸辣鳳爪嗰隻汁,酸度偏高,川式麻辣或許會好啲。
脆脆鳳尾蝦多士
脆脆鳳尾蝦多士($37茶餐)配咖喱魚蛋(+$4),佢係其中一款下午茶餐,價錢同單點相若,但就奉送飲品。🍤🍞蝦多士造型好吸引,開邊蝦置於多士上,而多士則炸至金黃香脆,色香味俱全。如果要雞蛋裏挑骨頭的話,就係略嫌比較油。咖喱魚蛋就正正常常,冇乜特別🥘。
仙氣雪山六寶冰
仙氣雪山六寶冰($38),餐廳連甜品都撈埋,款式涵蓋台式刨冰同傳統糖水等,價錢比起甜品舖相宜得多,就例如豆腐花同湯圓$1X就有交易😳。我哋要咗六寶牛奶冰,賣相好澎湃呢,但由於冇乾冰,所以缺少咗仙氣嘅部份,哈哈。🍧刨冰嘅牛奶味唔算突出,反而係靠雪糕嘅味道,其他配料仲包括三色芋圓、紅豆、湯圓同仙草等。咁嘅價錢同份量難以再作批評。
仙氣冰鎮奶茶
飲品方面🥤,我哋要咗仙氣冰鎮奶茶以及金柚肉西柚果茶,兩杯原價$22,設有跟餐優惠價。前者冰鎮所以唔驚溶冰會溝淡,茶底唔澀,又香又滑。後者有啲似水果茶,以柚味最為突出🍊。
題外話,呢度環境幾舒服,樓層面積大,座位闊落,衛生情況良好👍。雖然都係食茶餐廳嘢,但佢比連鎖店或地舖好坐得多,而且裝修其實仲幾有心思添,牆畫好有地道特色。
總括嚟講,我會形容今餐係性價比高嘅港式風味大餐😋🇭🇰💯。每樣食物出品味道都唔錯,質素平均。餐廳定價唔貴,甚或直接用抵食來形容都得,唔好忘記呢度係銅鑼灣區啊。下次行開銅鑼灣,我哋都會再嚟幫襯!
2022-01-23
$80 (Tea)
火炙芝士雞扒包
清湯牛魔王幼麵