2018-05-22
和食快餐喺荃灣有好多好嘢食,呢間都算平靚正,今日喺愉景新城行街,但係愉景新城到處都係人,見到都覺得好驚,所以行前兩條街,去到香車街街市附近,見到和食快餐,二話不說,食返個快餐先。餐廳當然走平民路線,價錢都唔算太貴,喺荃灣總店,仲見到日夕嘅老闆經常坐陣添,感覺真係幾正宗。做到大眾化嘅價錢,分店比總店面積較為大,坐得比較舒適。豬扒冷麥麵$34先講份量, $34有呢一個份量,真係算唔錯。係呢個炎熱嘅夏天行多步都唔想,食個冷麵,就最好不過。蕎麥麵份量對女士來講,相信都夠飽。蕎麥麵除咗熱食,個人係比較鍾意作為冷麵。食用時加上各式不同的佐料,涼式麵或拌麵,用上比熱食較濃的醬汁,雖然呢一個面,並沒有放在冰臉上,不過也加上蔥花、山葵同紫菜絲等,如果有埋生鵪鶉蛋更加好啦。豬扒,比我嘅手掌仲要大,較為瘦,冇肥肉,若然不夠鬆晒,不過呢一個價錢來講,算唔錯啦。。好鍾意幫襯呢啲小店,就會感受到獨有嘅人情味,侍應都好親切,感覺就好似招呼街坊一樣。。。但係呢一間鋪頭有一個缺點,就係筷子係即用即棄嘅,感覺太唔環保啦,如果可以用埋環保餐具就更加理想啦。
豬扒冷麥麵$34
先講份量, $34有呢一個份量,真係算唔錯。
蕎麥麵除咗熱食,個人係比較鍾意作為冷麵。