2016-10-15 668 views
近曰築地熱潮𥱊捲灣仔,無論雜誌同電視都在介紹丼飯。灣仔碼頭那邊要預約,十月十一月都full,無機會試住,一於改去豐州朝聖。上次十二時半到達,見到人龍極長,起碼要等一個多小時,所以放棄了。今天我同hubby十一時二十分到達,已見人龍,排十幾。餐廳採曰式簡約設計,設有bar 枱,座位都幾舒適。這兒丼飯的選擇頗多,由118-368不等,有松葉蟹,吞拿魚,海膽,鰻魚和牛舌等,真係令人心大心細。特選松葉蟹香蔥鮪魚腩丼嘩!有成隻蟹腳起左肉,肉質鮮甜,感覺新鮮!而香葱鮪魚腩已切成蓉,味道甜而清新,還有淡淡柚子香,而飯是圓潤的珍珠米,醋的比例剛好,微酸可襯托出刺身的鮮味。黑鮪霜降腹身丼等左三十分鐘,個飯終於送到。飯面有三片霜降toro同三片黑鮪。霜降toro鮮美,入口未致即溶,但口感嫩滑,雖說切得唔係好厚,以二百元樓下有toro食絕對可以接受,當然厚D更滿足!黑鮪有別平曰食的吞拿魚刺身,少一點腥,肉質結實少少。而鮪魚腩蓉則是一樣的,味道鮮美,伴以芥末豉油同食,好快便Ko 大碗飯。西瓜汁:成杯鮮西瓜汁也只是十二蚊,唔會水汪汪,味道很天然,無加糖,讚!個人覺得這家比宗像屋的性價比更高,可以encore,推
特選松葉蟹香蔥鮪魚腩丼
黑鮪霜降腹身丼
個人覺得這家比宗像屋的性價比更高,可以encore,推介!
2016-10-15
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch