2018-03-23
在附近尋找好東西,見到法國菜所以試試,睇番介紹先知,原來在法國是一星米芝蓮的餐廳,所以多了一份期待,依期主打白蘆筍的set,所以都懶得選擇,直接就這個吧首先的麵包,已經好好食,芝士條的質感好似蝴蝶酥,配上醬料味道更加好,另一款的麵包外層都好脆卜卜,脆而不硬內而軟糯,如果大食的人仲可以叫店員免費添加,食完剛剛好餐前小食就到,有吞拿多士同蟹肉多士,兩款都帶有酸酸甜甜,幫助開胃第一道,帶子配蘆筍,新鮮的蘆筍夠香甜,而帶子煎的好香,而且還可以保持住鮮嫩,配上蘆筍蓉,風味再增加,第二道,蘆筍燉蛋配西班牙火腿,蛋香帶少少咸,其實味道有d似奶油薯蓉,但滑蛋的口感,除左西班牙火腿,還有蘆筍蓉的配合然後到主菜,鱈魚配白青蘆筍,簡單的蘆筍清甜,帶出鱈魚的香,而魚肉也十分嫩滑,味道剛剛好,下一道主菜,羊鞍配蘆筍加松露薯蓉,我選擇了7成熟,口感剛剛好,好似食A5和牛一樣嫩,而羊帶有一點騷,但又不會太重,剛剛好才好食,不得不提羊皮還帶有脆卜卜,口感增加食完法式小甜品同甜品就上啦,塊朱古力餅乾真係好食,入口時少少咸唔覺有味道,但再咬多幾下黑朱古力味就出現,而且黑朱古力的苦,一點都不討厭,會覺得好香menu上係梳乎
menu上係梳乎厘,不過睇黎轉左更好的甜品, 李子雪葩好香甜,口感也一點都不似普通雪葩冰,而係順滑似雪糕,另外係 芒果撻,面的芒果好明顯係用新鮮芒果人手製造,而個餅底都好鍾意,好好食,最後飲埋杯咖啡嘆下,完美的法國餐