2023-11-06
打完波,一行15人去食飯。多人食飯嘅好處就係可以一次過試好多唔同嘅餸。其實樣樣表現都唔錯,好難逐樣去講,最後都係自己親身去試啦。不過都簡單講講~其實雞算得我主食,但係呢間嘅雞我係有少少保留嘅,之前食午餐嘅時候海南雞係連骨,仲要俾雞胸係完全冇肉食嘅,嗰陣時game唔好經歷,都有少少偏見。但係今次個醉雞有少少驚喜色鄉都夠,係爭少少唔夠入味。其實樣樣表現都差唔多,好難逐樣去講,最後都係自己親身去試啦。不過都簡單講講水煮魚,酸度係夠嘅,不過個人就食得好辣嘅,如果可以再辣少少就更加好。水晶粉同埋芽菜都好吸味,魚肉都好嫩滑。菜甫蠔仔煎蛋,我幾鍾意呢隻唔算係潮式嘅做法,因為出邊如果去潮州店食嗰啲粉實在太油,反而呢個感覺上冇咁油膩。雖然係蠔仔肉但係都好飽滿。薑蔥魚腩煲,魚腩冇泥味,外脆內軟,油豆腐都如入味。椒鹽魷魚,個脆漿唔厚,個魷魚亦都唔會太乾,食完都唔會覺得好熱氣。西蘭花斑球,同埋金銀蛋小白菜,一嚟已經被搶購一空,下次有機會先再試。我自己就點咗中式牛柳,真係冇點錯。個牛肉完全唔覺得佢被嗱過;同咕嚕肉一樣,酸甜適中,好好味。招牌菜南瓜豆腐,有鄰居投訴點解用玉子豆腐,如果要有夠企身效果,佢好難用其他款
薑蔥魚腩煲,魚腩冇泥味,外脆內軟,油豆腐都如入味。
招牌菜南瓜豆腐,有鄰居投訴點解用玉子豆腐,如果要有夠企身效果,佢好難用其他款式嘅豆腐,所以我覺得用玉子豆腐來講其實係不二之選。
食到尾段嘅時候驚唔夠飽,加多左四款。
本來點隻菜膽雞,但係雞已經全數沽清,佢就話可以試南乳炸雞球。呢個餸我本身都有啲保留嘅,因為出邊好多都係查啲頭頭尾尾。但係呢度就唔會佢係用雞扒冇骨嘅,令我對南乳炸雞有一個新印象。
椒鹽豬扒,同樣出色唔會乾身,亦都好入味。
通菜二鮮魷,呢個有少少失望,因為我覺得太濕,少咗一份鑊氣。
蒜蓉粉絲蒸茄子,其實炸蒜滾油真係冇得輸,撈咩都好好食。
呢間算係科學園裏面性價比幾高嘅小菜,值得推介。
好可惜最多只可以上載12張相,其餘嗰啲就由大家自己去探索一下啦