2023-12-21
近排工作關係,經常落新填地街工幹,經過哩間叫大惠旺嘅茶檔,外表裝修一D都唔吸引,甚至分分鐘快步經常會無視佢㖭! 我都經常無視佢,今次慢步經過,見到佢門貼上嘅餐牌,竟然賣三十零蚊一碟飯! 雖然未至於地獄低價,但三十零蚊咋! 話哂都係油麻地區啦! 無辦法唔入去幫襯吓!叫咗碟豉椒骨飯,凍0茶少冰.之後放低張單,吓? 凍飲加一蚊! 加埋都係39蚊! 唔好食都抵! 因為難食嘅家鄉雞套餐都唔只39蚊啦!凍O茶用嘅係細份量嘅杯,情有可原啦! 加一蚊之嘛! 味道檸檬味比茶重,但絕對唔係難飲!豉椒骨飯份量屬正常,無話特別多或少,飯夠哂熱唔係冷冰冰,我中意重口味,所以感覺芡汁偏淡,是唯美中不足.雖然排骨未至於一級棒,但肉質鬆軟,好過我屋企留下果間什麼樂民餐室! 樂民又貴又難食,排骨肉質又硬又無味,所以已經拒絕幫襯!見到佢地D小菜,都唔係貴,性價比極高嘅茶檔要帶埋女友小熊哩開餐,當聖誕大餐!
叫咗碟豉椒骨飯,凍0茶少冰.