2020-11-26
之前去過石門就知原來依度咁多餐廳,星期六踩完單車就去咗食新開嘅「Seafood ghost」,個名好搞鬼👻。由於餐廳好大,好快有位。其實我覺得呢度有啲似某專食Shake Shake海鮮嘅餐廳,因為有賣手抓海鮮同有張大餐紙。雖然似,但呢度抵食好多👍,而且仲有得打邊爐添。手抓海鮮餐($298),雖然話係一人份,但其實份量超多,海鮮種類亦好豐富。海鮮餐有包是日餐湯:蕃茄湯,味道正正常常。餐廳有提供手套畀我哋落手抓嚟食🖐,咁食先最滋味!海鮮包括本地龍蝦、肉蟹、草蝦、綠青口、鮑魚、沙白、魷魚以及翡翠螺。餐牌列出嘅海鮮以外,好似仲有扇貝。🐚當中以翡翠螺最為驚喜。而🦞龍蝦半隻就係當中價值最高!另外值得一提係大大塊蒜蓉包,口感超脆又入味🤤。手抓海鮮有五款口味揀,包括新加坡黑胡椒、港式避風塘、泰式香辣、蒜蓉牛油以及我揀選咗嘅日本南瓜🎃,食落味道唔錯,但唔知點解感覺有啲酒樓中式風,哈哈。海鮮以外,仲有唔少蔬菜,包括粟米🌽、三色椒、洋蔥以及日本椰菜,唯一挑剔係椰菜好生好似未熟咁。比較意想不到係海鮮籃下低仲有意粉,非常飽肚。壽喜燒套餐($238),🍲套餐又係好豐富,感覺亦唔係一人份。套餐包一大碟牛肉、一大兜蔬
而🦞龍蝦半隻就係當中價值最高!另外值得一提係大大塊蒜蓉包,口感超脆又入味🤤。手抓海鮮有五款口味揀,包括新加坡黑胡椒、港式避風塘、泰式香辣、蒜蓉牛油以及我揀選咗嘅日本南瓜🎃,食落味道唔錯,但唔知點解感覺有啲 酒樓中式風,哈哈。
牛肉肉味幾濃🐮,每塊大大片。店員建議先食肉,但原來牛肉唔係淥熟食,而係燒熟食。店員們好好人,會主動幫我哋煮,但其實自己落手整都OK。餐紙下低原來係有電磁爐㗎!
牛肉沾蛋汁食🥚,正😋。
食完肉請店員加湯,咁就可以淥蔬菜,蔬菜有多款菇🍄、豆腐同葛絲等。不過我食完海鮮同肉都已經飽咗九成,成鍋菜畀哂朋友食。
飲品方面,我哋要咗Somersby Apple Cider Crush($48),以及蘋果味乳酪梳打($32)。定價唔貴,味道亦幾好🍎。
最後就係跟餐嘅Movenpick雪糕🍨,並唔係平嘢。
總括嚟講,我哋食咗一頓性價比高又豐富嘅晚餐,有海鮮又有牛食🦀🐂🦑🍽。餐廳面積大,座位闊落,適合聚餐!