2023-06-28 833 views
老三陽 蛋黃紫米鮮肉粽 呢幾年我都有幫襯佢地, 因為我覺得佢用料靚, 味道好! 👍佢地既粽有別於常見的三角形,老三陽賣的是上海嘉湖粽, 外貌係長條形! 粽的餡料與長度相約, 上海鹹粽最獨特是用豉油、老抽等醃製糯米,上海醬油濃而不鹹,烹調後的糯米多數呈焦糖色.入面的餡料份量剛剛好! 我選左紫米因為營養價值高🤭 入面既肉係半肥瘦!!😍特別要讚的仲有咸蛋, 當你番去切開就知🥢色澤靚有油份, 不死實不乾身, 食落還有沙沙既感覺!😋😋👍好正!鹹度適中! 十分值得推介比大家!佢地共有約20多款口味, 有咸粽/甜粽/瑤柱粽/素粽, 總有幾款岩你口味!🤭佢每款糉都會用吾同顏色既繩綁實,因有20多款口味,用黎方便識別。所以買左很多粽都吾使擔心,因為付錢後,店員馬上會比張清單你,詳細列明顏色繩子對應的粽子味道!到時番去,今日想食邊隻 就一目了然!! 👀👍
老三陽 蛋黃紫米鮮肉粽
呢幾年我都有幫襯佢地, 因為我覺得佢用料靚, 味道好! 👍

2023-06-20
  • 蛋黃紫米鮮肉粽