2022-04-20
日式omakase價錢越來越離地,尤其係晚餐貴到飛起,閒閒地2k-3k… 今次經朋友介紹試咗呢間頗隱世高質omakase店,只有大約十個位,一個師傅招呼一枱,有傾有講食足3個鐘,唔使趕還枱,食物質素非常高絕對不輸蝕市區店,但價錢係市區的一半❗️地點係就係偏遠咗少少,但計埋車錢都抵,性價比高!晚餐18度菜,每樣都好出色。壽司方面有針魚、石垣貝、剝皮魚配肝醬、野生鰤魚、海膽、熟成toro。當中燒toro最為深刻,一般會用火搶直接燒,但今次第一次見係用高溫炭烘toro,比火搶多了份炭香,油脂亦唔會過份流失更肥美juicy,又真正做到半生熟的口感,好好食🤤刺身方面,鮮甜爽彈衣世海老配超香濃龍蝦蝦膏再加上魚子醬真係無得輸,超級無敵豪華好食。北海道三重縣生蠔「令和之怪物」,真係有成隻手掌咁大隻,配蘋果醋啫喱超新鮮勁肥美。黑龍魚配炸魚鱗又是初嚐的食法。帶子燒過再夾脆紫菜食一流。另外火灸鱈魚白子超creamy,安康魚肝撈入米糠醃蘿蔔,肝味鹹香十足配脆cone食又是另一番風味,好特別的食法但又真係勁好夾。 玉子燒加了准山甜蝦入蛋整,特別有鮮味,煎香脆皮好重焦糖香,香甜亦有少少蛋糕的感覺。連個麵豉湯都用龍蝦
玉子燒加了准山甜蝦入蛋整,特別有鮮味,煎香脆皮好重焦糖香,香甜亦有少少蛋糕的感覺。連個麵豉湯都用龍蝦煮,有龍蝦肉,誠意滿分!最後甜品有抹茶雪糕銅鑼燒。
對魚的知識比較貧乏,師傅出動埋書圖文並茂介紹好認真😂長知識的一餐。
當晚菜單:車海老、火灸鱈魚白子、黑龍、針魚、石垣貝、熟成toro、剝皮魚、野生鰤魚 (油甘魚)、帶子、衣世海老、北海道白象拔蚌、燒toro、安康魚肝、北海道三重縣蠔、海膽、玉子燒、麵豉龍蝦湯、抹茶雪糕銅鑼燒