2016-07-14 728 views
同朋友途經中環,見到呢間舖門口寫住lunch set 108蚊起,咁既價錢食法國菜都算吸引,就入黎食下環境滿有歐陸情懷,同朋友談天說地都幾浪漫店員見我地黎到就幫我地斟水,水杯有Evian呢個名,呢隻礦泉水好出名menu starter有salad or餐湯, main course有扁意粉、魚柳、pork chop、西冷扒等等,daily special係roasted chicken, 我同個fd點左兩個set share食麵包暖笠笠,食落好鬆軟,麥味濃搽上牛油更加香Starter: 凱撒沙律 Caesar salad 沙律菜非常新鮮,咬落去索索聲灑上意大利芝士碎,口感層次更豐富最驚喜係Caesar salad有充滿咸香既anchovy同埋溫泉蛋溫泉蛋滑溜而且富蛋香,可惜唔夠流心沙律醬應該自家製,同出面食既唔同,除左醋重加左芥末同黑椒生菜點上沙律醬同蛋汁真係非常惹味Starter: Baby Squid 煎魷魚沙律魷魚份量好多,四五隻,大大隻因為佢煎過所以相當香食落口好滑溜,而且爽口彈牙,唔錯點左沙律醬酸酸甜甜,同咸香魷魚配搭幾新鮮另外重加左pancetta粒,一粒粒口感幾特別,唔膩
環境滿有歐陸情懷,同朋友談天說地都幾浪漫

麵包暖笠笠,食落好鬆軟,麥味濃
搽上牛油更加香
Starter: 凱撒沙律 Caesar salad
沙律菜非常新鮮,咬落去索索聲
灑上意大利芝士碎,口感層次更豐富
溫泉蛋滑溜而且富蛋香,可惜唔夠流心
沙律醬應該自家製,同出面食既唔同,除左醋重加左芥末同黑椒
生菜點上沙律醬同蛋汁真係非常惹味
Starter: Baby Squid 煎魷魚沙律
魷魚份量好多,四五隻,大大隻
因為佢煎過所以相當香
食落口好滑溜,而且爽口彈牙,唔錯
點左沙律醬酸酸甜甜,同咸香魷魚配搭幾新鮮
另外重加左pancetta粒,一粒粒口感幾特別,唔膩不過脆d會好食d
main dish: 阿拉斯加蟹肉意大利扁意粉 Alaska crab meat linguine $108
扁意粉彈牙又煙韌,超掛汁,蟹肉好足料
幾乎每一啖個口都充滿醬汁同食到蟹肉
龍蝦忌廉汁好濃好creamy,不過稍略蓋過左蟹既鮮甜
加左青瓜粒同圓圓既小洋蔥,爽口又清新
main dish:法式香煎鯛魚柳 Pan-fried sea bream fillet $128
魚柳嫩滑,煎得脆口
外皮幾特別,加左層麵包糠,脆得黎有鬆化既感覺
重有落左香草同橄㰖油去煎,調味出色
加左忌廉汁可以突出佢既鮮甜
不過汁太多,同薯蓉一齊食有d膩
Lemon water
Lemon tea
Daily dessert: Pear Tart +$30
甜品日日都會轉,今次就食梨撻
甜度適中,梨大大舊相當清甜
撻側邊幾脆,內裡同蛋糕既口感相近,好鬆軟
充滿牛油香但係一d都唔膩