2023-03-13
基本上依間一定要試㗎啦,野豬食餃子就鍾意煎嘅,純粹愛好香口嘢。馬騮太太就堅持中式餃子一定係放湯,要煎不如食鍋貼,或者食日式餃子。不過依間餃子不論煎定湯都好,記得記得記得要配埋佢哋辣菜脯,但係食唔到辣嘅朋友要小心,因為都有啲辣度架。甜記基本每五次出旺角總會食一次,今次就叫咗南瓜忌廉雞肉餃同西洋菜豬肉餃,原本我想洋蔥薯仔牛肉餃,但咁啱sold out…甜記嘅餃子算係大粒漲卜卜嘅,皮唔會太厚而且好多料好飽滿,即使炸餃都唔會好乾,Keep到juice有肉汁嘅。佢咁多款餃之中,我地夫婦最推介嘅係南瓜忌廉雞肉、西洋菜豬肉、洋蔥薯仔牛肉同京蔥羊肉餃,其實menu中有一兩款我覺得係麻麻地嘅,不過始終十隻手指都有長短,總無可能款款都堅揪嘅。總括甜嚟講,甜記係必食名單,一定會有嘅食店嚟
總括甜嚟講,甜記係必食名單,一定會有嘅食店嚟