4 day(s) ago 0 views
日日經過見到排長龍,前幾日特登走去試吓,我同朋友都係叫左水餃,我嗰碗係韭菜豬肉。完全冇味,勁淡,諗住加啲辣椒醬或者辣椒油之類嘅嘢做調味,點知隔離員工食飯枱兩位員工話無辣椒醬嗰啲嘢,只有菜脯可以調味,但我落咗菜脯都係冇咩味,我朋友嗰碗食咗兩三隻已經話食唔落,我心諗有冇咁誇張,試吓佢嗰隻餃子,wa..都幾難食,唔記得咗佢叫邊款水餃,但係入面有粟米同雲耳。超級市場買嗰啲急凍水餃自己煮好食過佢多多聲未食過佢嘅煎餃,不過都唔會再去。
2024-11-04 207 views
今次呢個食評唔關嘢食事 純粹係想講你哋有個戴眼鏡嘅女店員 唔講我以為全世界得罪咗佢 我撳咗張飛 朋友未到 同佢講唔好意思 佢黑口黑面 超級冇禮貌既然你哋咁鍾意趕客 咁我都無謂食 出邊大把選擇!唔需要你哋對客人有賓至如歸嘅感覺 但起碼都俾返少少基本嘅禮貌

2024-10-31 466 views
甜記係我最中一間最鐘意嘅餃子每1,2星期黎一次,等位係值得嘅之前食煎餃又香又juicy 裝修完個場靚左,但啲餃而家又乾又硬,有油益味,仲送毛仲有杯洛神花茶。。。。假到以後都唔黎了
毛餃

甜記係我最中一間最鐘意嘅餃子
每1,2星期黎一次,等位係值得嘅
之前食煎餃又香又juicy
裝修完個場靚左,但啲餃而家又乾又硬,有油益味,仲送毛
仲有杯洛神花茶。。。。假到
以後都唔黎了

2024-10-31
20 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
2024-10-28 368 views
甜記向來以大隻飽滿餃子見稱🥟無論什麼時段,各間分店都座無虛席👯‍♂️而店家亦未有固步自封,一直推陳出新😎時不時會推出新口味,以新鮮感滿足一眾餃子控的胃口🤩———————————————————————光看名字難免令人想像是一些獵奇口味😅誰不知入口味道比想像中和諧😳杏鮑菇質感爽脆🍄配合嫩滑雞肉🐔整體口感豐富😋檸檬葉味道清新🪴為餃子增添了一份泰式感覺🇹🇭舒服得來又不會過分搶味,頗有驚喜🥳西洋菜份量十足,相對之下豬肉比例略嫌偏少🤏🏻令餃子欠缺肉香🙃西洋菜味偏淡,其獨有香氣未夠突出🤨同時菜本身亦較為老,而且有渣,影響了整體口感🥲芝士雖然味道偏淡🧀但與雞肉混合後令餡料變得十分creamy🙂粟米味道反而非常突出🌽相當爽甜,令每一口都充滿粟米的香味😋洋蔥🧅牛肉🐮一向是最佳拍擋,成為餡料後令餃子香氣十足☺️而且肉汁豐富,配搭煎餃脆卜卜的外皮🔥非常香口惹味😙———————————————————————除了餃子出色,甜記的番茄薯仔湯底清甜鮮味🍅亦同樣深得一眾食客喜愛,喜歡住家味道的絕對不容錯過🏠
———————————————————————

Lunch
檸檬葉杏鮑菇雞肉餃
洋蔥牛肉餃
2024-10-15 566 views
甜記餃子有幾間分店~之前已經食過長沙灣嗰間今日就過嚟試吓旺角呢間啦🙊叫咗🩵香葉豆角豬肉餃+檸檬葉杏鮑菇雞餃 蕃茄湯餃🩵粟米芝士豬肉餃+南瓜忌廉雞餃 煎餃🩵雞湯台灣麵呢度雙拼唔使額外加錢👍🏻每份我哋都叫咗10隻首先一嚟到嘅就係個雞湯台灣麵🙊本身係驚唔夠食,所以先至加所以冇諗住去咁快到~雞湯台灣麵個湯超淡味 再加埋冇咩味精,所以真係好清淡要加啲菜圃落去食,加咗就會惹味好多☺️之後就係到個湯餃嚟到啦☺️蕃茄湯超級好飲第一個夾到嘅餃子係檸檬葉杏鮑菇雞餃🍄‍🟫一咬落去好特別超級香 我覺得直頭呢一個餡無論係煎餃同埋湯餃都應該會好出色 第二個地方真係食唔到😚第二嚿餃子就係香葉豆角豬肉餃~呢個餃子好搞笑🤣食落去就有陣泰式味出咗嚟,係東南亞風味🤣🤣等咗大約10分鐘個煎餃就嚟到啦😆粟米芝士雞肉餃就一如以往嘅好食一咬落去就爆汁💦豬肉味再加埋芝士汁真係一絕,再加埋粟米嘅粒粒口感 就係冇得頂🌈南瓜忌廉雞就非常極之普通🤨喂我自己食唔出南瓜味,但係同行嘅人本身唔鍾意食南瓜喺度反而食得出本身配雞湯嘅時候個麵淡茂茂冇咩味,但係配返餃子個蕃茄薯仔湯就超級好食😗個麵都變咗做彈牙 唔知係咩原理呢🤣🤣🤣
甜記餃子有幾間分店~之前已經食過長沙灣嗰間
今日就過嚟試吓旺角呢間啦🙊

叫咗
🩵香葉豆角豬肉餃+檸檬葉杏鮑菇雞餃 蕃茄湯餃
🩵粟米芝士豬肉餃+南瓜忌廉雞餃 煎餃
🩵雞湯台灣麵

呢度雙拼唔使額外加錢👍🏻每份我哋都叫咗10隻

首先一嚟到嘅就係個雞湯台灣麵🙊本身係驚唔夠食,所以先至加
所以冇諗住去咁快到~
雞湯台灣麵個湯超淡味 再加埋冇咩味精,所以真係好清淡
要加啲菜圃落去食,加咗就會惹味好多☺️

之後就係到個湯餃嚟到啦☺️蕃茄湯超級好飲
第一個夾到嘅餃子係檸檬葉杏鮑菇雞餃🍄‍🟫

等咗大約10分鐘個煎餃就嚟到啦😆
粟米芝士雞肉餃就一如以往嘅好食

唔知係咩原理呢🤣🤣🤣
Dinner
記得以前呢間餃子剩係得長沙灣一間舖嘅時候經常去食😛因為水準唔錯而且有種溫暖人情味既感覺😍但係自從擴充之後食過幾次啲質素都麻麻哋有退步既趨勢🌚非常建議與其擴充不如改善食物質素🥱⭐️ 香葉豆角豬肉餃 🫛⭐️ 白菜豬肉餃 🥬香葉豆角係以前比較喜歡嘅味道因為香味好濃郁有特色🌿可能因為用料關係而家感覺唔係好新鮮欠缺香味🌝另外白菜豬肉餃調味過鹹無左家庭Comfort Food既感覺🏠⭐️ 椰菜冬菇雲耳豬肉餃 🍄‍🟫⭐️ 南瓜忌廉雞肉餃 🎃椰菜冬菇餃保持到爽口嘅口感算係唔錯😋但係南瓜雞肉餃就太過Creamy有種膩口既感覺🧡 最大問題就係湯底過鹹🥹好似Cut Cost稀釋咗咁嘅感覺 冇咗以前屋企煲嘅蕃茄薯仔湯嘅感覺🍅

⭐️ 香葉豆角豬肉餃 🫛
⭐️ 白菜豬肉餃 🥬

⭐️ 椰菜冬菇雲耳豬肉餃 🍄‍🟫
⭐️ 南瓜忌廉雞肉餃 🎃
偶然都會買下甜記既生餃食,反而好耐無堂食😂,不知不覺原來有4間分店😳。去開旺角見未夠7點就去排下,前面有3組人,等左約5~10min已經入得同一般餃子店一樣都係偏逼啲,不過未算好殘舊😂。用qr code落單,煎餃要等10min左右唔算耐~食落好香脆,係炸餃多過煎餃😂,但唔會太𠝹口,亦唔算好油,包得夠結實足料🔅煎餃($48/8隻 | $52/10隻)🔸粟米芝士雞肉餃芝士未算好濃,雙拼左食無咁膩,有粟米甜甜地balance返都ok🔸南瓜忌廉雞肉餃南瓜口感綿滑,意外地唔錯!🔸椰菜冬菇雲耳豬肉餃最鐘鐘意食呢個組合,夠口感爽爽地又夠清甜☺️🔸白菜豬肉餃呢個會爆汁😳,菜唔會切得太細粒,食落保留到口感🔅豆漿 ($12)💬甜記比較多選擇,有雞、豬、牛、羊肉餃。餃子幾種口味都唔錯,香葉豆角之前食過,個人覺得好怪🤣

🔅煎餃($48/8隻 | $52/10隻)
🔸粟米芝士雞肉餃

🔸南瓜忌廉雞肉餃
南瓜口感綿滑,意外地唔錯!

椰菜冬菇雲耳豬肉餃
🔸椰菜冬菇雲耳豬肉餃
最鐘鐘意食呢個組合,夠口感爽爽地又夠清甜☺️

白菜豬肉餃
🔸白菜豬肉餃
呢個會爆汁😳,菜唔會切得太細粒,食落保留到口感

🔅豆漿 ($12)

椰菜冬菇雲耳豬肉餃
白菜豬肉餃
2024-08-05 1100 views
服務態度超差,客人未走就已經急急腳收人哋啲嘢,都唔緊要啦,但佢成碗湯撻晒落啲袋同衫褲度,成個身同袋都污糟晒,但個Staff一句sorry道歉都冇,仲諗住收埋啲嘢直接走,完全冇諗住幫手解決件事同整返乾淨,淨係急急腳咁走咗去,服務態度超差劣。成個場熱到冇冷氣咁,好似焗桑拿咁,連自己嘅Staff都要拎住啲餐牌喺度撥風,仲要因為個Staff臨尾掃地個風機吹住佢好難掃地,連個風機都熄埋,究竟係服務客人定服務佢哋?😰成個場啲客人都熱到黐孖筋,但佢哋都冇諗住開大啲冷氣,反而我頭上個冷氣機就不停滴水,滴足成餐飯!成個堂食感覺好差,唔會有下次!亦都唔建議去食!
成個堂食感覺好差,唔會有下次!亦都唔建議去食!
2024-08-04
Dinner
2024-07-20 1003 views
今天去旺角甜記食嘢,發現有新餃子,什麼檸檬葉杏菇餃子,好清新,夏天口感非常好!但不知何解煎牛肉餃,明明熟了,但d肉仲粉紅色。。奇怪。但今次去連厠也十分清香。爽期待下次新餃子!
期待下次新餃子!
2024-07-06 882 views
甜記餃子🥟煎餃🥟少厚,但好香口好脆😌粟米芝士雞肉煎餃粟米鮮甜,芝士味重😍韭菜豬肉餃好正!! 韭菜超香❤️蝦籽蠔油菜芯🥬有蝦籽嘅關係令食菜心呢件事無咁單調😌自家菜脯有驚喜😆有蝦米😍🏡甜記餃子📍地址: 旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下2號舖#美食可以令人開心💛 #堅持只食值得幫襯的✊🏻 #甜記餃子 #旺角必食
甜記餃子🥟

煎餃🥟少厚,但好香口好脆😌

粟米芝士雞肉煎餃
粟米鮮甜,芝士味重😍

好正!! 韭菜超香❤️

蝦籽蠔油菜芯🥬
有蝦籽嘅關係令食菜心呢件事無咁單調😌

自家菜脯有驚喜😆有蝦米😍

🏡甜記餃子
📍地址: 旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下2號舖

2024-06-08 1121 views
今天去旺角食餃子,成班女,整晒手甲,又唔戴手套,仲要暗黑糸列!頂,見到都有d反胃!走時埋單,三條女吹水唔抹咀!望左佢哋d甲一眼,條紋身收銀,寸過碼頭咕哩,差d唔知,去了古惑仔塲。。。下次請都唔去。咁做食肆。。唉
2024-05-16 1266 views
甜記餃子不嬲出名好食,一直都無機會試,所以今日得閒就約人食佢啦。我地兩個人一入去就打對面坐,我叫左份南瓜雞肉同野菜雲耳👍我朋友就係白菜餃子唔錯,好足料,番茄湯底都好好飲我本來以為會失望,但係係真心好食既👍原來南瓜撈雞肉係咁好食後尾我阿姨黎左,本來打算坐低食,話說呢我地隔離有個唔識既男人,中間有個隔板,我阿姨就問佢有無人坐佢話無 示意請坐我阿姨都打算拉開張凳坐低問題就黎啦!!!後面個收音就插左一句野「唔可以搭臺架」即刻尷尬左😅😅後尾我阿姨就走左真係嬲囉!!!!搭臺嗰陣都已經問左可唔可以坐低個客都話可以你加把口做咩呢??就算真係唔比可唔可以有禮貌呢?依家周圍餐廳想有生意都係搭臺架啦就算scan 個QR code 落單 都係scan 我地自己既又唔會阻到你地你地變相係趕走一個客😂本身我地自己都係做餐飲都明白你地日日咁旺場咁多人排隊你地唔休做甚至可以揀客添!當時我地都無講咩嘢,都無話佢,大家面上都好睇D為左香港飲食業延續,希望你地可以改善一下..到時候就變左成個旺角都知道你地d 衰野
我地兩個人一入去就打對面坐,我叫左份南瓜雞肉同野菜雲耳👍
我朋友就係白菜
餃子唔錯,好足料,番茄湯底都好好飲
我本來以為會失望,但係係真心好食既👍
原來南瓜撈雞肉係咁好食

後尾我阿姨黎左,
本來打算坐低食,
話說呢我地隔離有個唔識既男人,
中間有個隔板,
我阿姨就問佢有無人坐
佢話無 示意請坐
我阿姨都打算拉開張凳坐低
問題就黎啦!!!
後面個收音就插左一句野
「唔可以搭臺架」
即刻尷尬左😅😅
後尾我阿姨就走左
真係嬲囉!!!!
搭臺嗰陣都已經問左可唔可以坐低
個客都話可以
你加把口做咩呢??
就算真係唔比可唔可以有禮貌呢?
依家周圍餐廳想有生意都係搭臺架啦
又唔會阻到你地
你地變相係趕走一個客😂
本身我地自己都係做餐飲
都明白你地日日咁旺場咁多人排隊
你地唔休做
甚至可以揀客添!
當時我地都無講咩嘢,都無話佢,大家面上都好睇D
為左香港飲食業延續,希望你地可以改善一下
..到時候就變左成個旺角都知道你地d 衰野
南瓜雞肉and野菜雲耳
南瓜雞肉and野菜雲耳
  • 南瓜忌廉雞肉餃
  • 辣菜脯
  • 椰菜冬菇雲耳豬肉餃
  • 粟米芝士雞肉餃
2024-05-12 1276 views
同事帶我食好西系列<旺角甜記餃子>同事介紹 位於旺角中心地帶的餃子店 門外有本簿仔自助登記等店員叫號 長期排隊店 一張二人枱有一人坐緊佢都唔會安排人再搭 所以少人數排會比較著數 大團體可能等候時間會耐些少提供兩種餃子,分別是湯餃子和炸餃子。湯底有兩種,番茄薯仔湯同經典的雞湯餃子的餡料有多種選擇,菜芯豬肉,韮菜豬肉,椰菜冬菇雲耳豬肉,粟米芝士雞肉,京蔥羊肉和西洋菜豬肉等等是日吃了 羊肉味濃 的京蔥羊肉餃和西洋菜餡料充足西洋菜豬肉餃 西洋菜愛好者表示十分滿意豆漿是樽裝上 和街外賣的差不多感覺辣菜浦幾辣下 要浸湯食 後勁好強
同事帶我食好西系列<旺角甜記餃子>

豆漿

辣菜浦幾辣下 要浸湯食 後勁好強
辣菜浦

2024-03-22
$50 (Lunch)
湯餃子
京蔥羊肉餃
辣菜浦
  • 辣菜脯
話說同身邊嘅朋友講起餃子,然佢推薦我食甜記,咁我諗我朋友口味都唔算差,所以我就嚟食吓睇吓係唔係咁jeng先😏Ok!平日下午茶時段一入門口,接近滿座一睇就知猛料啦!見啲食評話蕃茄薯仔湯好正,咁啱我都係超鍾意飲蕃茄湯淨係加少少鹽糖調味嘅人,蕃茄湯好飲!夠天然!啲餃子粒粒都長過我手指,脹卜卜勁多南瓜蓉同免治雞肉geng jeng芝士粟米雞都好食好juicy我覺得甜記賣點係手工同家的味道,平凡但係有種屋企嘅味道,耐不耐會掛住嘅味道另外,有人提到必試辣菜脯,嘩都真係有啲辣下,不過幾爽脆開胃⋯⋯但係我食太多,感覺上好重味精咁不過都好食嘅,但切忌食過量!

Ok!平日下午茶時段一入門口,接近滿座
一睇就知猛料啦!

啲餃子粒粒都長過我手指,脹卜卜
勁多南瓜蓉同免治雞肉
geng jeng
芝士粟米雞都好食好juicy

不過都好食嘅,但切忌食過量!
2024-05-07 963 views
來旺角點可以食呢間街知巷聞嘅甜記餃子呢!每次嚟到都充滿人龍,一場嚟到呢邊梗係唔可以執輸啦~湯餃子(南瓜忌廉雞肉餃、香葉豆角豬肉餃)💰HK$44呢碗就叫咗蕃茄湯,湯底好清甜!南瓜忌廉雞肉餃好好味,南瓜蓉口感綿密,同雞肉好夾!而香葉豆角豬肉餃就真係好有泰式風味,好惹味~湯餃子(西洋菜豬肉餃 、韭菜豬肉餃)💰HK$48朋友就覺得既然加多$4有多兩隻餃子,抵好多,所以就叫咗10隻啦!雞湯比較清淡,韭菜豬肉餃都係韭菜偏多,感覺健康!美中不足係西洋菜豬肉餃冇咗,應該係比錯咗南瓜忌廉雞肉餃~最正都係呢到嘅辣菜脯,香辣惹味,配餃子一流~

湯餃子(南瓜忌廉雞肉餃、香葉豆角豬肉餃)💰HK$44

湯餃子(西洋菜豬肉餃 、韭菜豬肉餃)💰HK$48

最正都係呢到嘅辣菜脯,香辣惹味,配餃子一流~
辣菜脯
香葉豆角豬肉餃
2024-05-05
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$46 (Dinner)
辣菜脯
香葉豆角豬肉餃