2023-01-18
我哋今次唯一後悔,就係冇即時報警,諗住俾機會佢地處理。我哋當日有同 Kingsley CS聯絡過,佢哋選擇唔處理事件,不回覆,不處理。貴公司呢位女員工(中長黑髮,戴眼鏡,當日全場唯一女同事),其實同放咗個炸彈,喺餐廳冇分別,隨時爆炸。——————————————————————話說早幾個禮拜,我朋友返香港,帶咗佢去呢間餐廳度食嘢。每次轉主題,我都會去嘅。荃灣分店未開嘅時候,我次次喺旺角分店排隊。都算係忠實fans,亦都唔係西客。雖然服務態度一向麻麻,但從來都冇咩特別事發生,都會繼續支持。我對佢哋啲員工,句句唔該前,唔該後。但今次估唔到,食餐飯,要受啲咁嘅屈辱。佢咁嘅態度,我以為我地冇俾錢,入嚟乞食。以後真係唔敢再嚟,費事自取其辱。今次新年前發生咗呢件事,我以後都唔會再去啦,一來令我朋友好唔開心,二來令我好失望。同埋發生過一次不愉快事件,第二次仲去,就係自己攞嚟衰。——————————————————————事情經過如下,當時我經WhatsApp聯絡咗佢哋CS,想問清楚究竟發生乜嘢事?事件剛剛在餐廳發生,我們入座的時候,有一位女員工(中長黑髮,戴眼鏡,當日全場唯一女同事),負責帶位。我的
——————————————————————
事件剛剛在餐廳發生,我們入座的時候,有一位女員工(中長黑髮,戴眼鏡,當日全場唯一女同事),負責帶位。我的朋友告訴他「兩位」,示意我哋坐低。然後他用非常不禮貌和呼喝的語氣,同我朋友講:「全場得呢兩個位!」
其實當時都俾佢d態度嚇親,但都有坐低,只係心諗:使唔使咁惡?
當時我們見到有三張吉枱,他話,「全部都有人預訂,只有呢兩個位。你唔想坐, 就一個鐘頭後返嚟!」
其後,店中有另一位男同事,經詢問後,願意安排我們坐旁邊牆壁的卡位。
後來食緊嘢中途,帶位小姐察覺我哋掉咗位
,突然走去我哋後邊,發左好大脾氣,幾聲巨響,拍枱,拍凳,拍雪櫃。係好大聲,嚇到成個人彈起嗰種。可能想恐嚇我哋?
可想而知,呢位員工情緒有幾不穩定?可能有嚴重精神問題,心理困擾。因為我哋根本都冇嘢得罪佢,唯一問過佢嘅嘢,就係可唔可以調位?亦都係好有禮貌咁樣問,唔係呼喝或者點樣。可能係人善被人欺啦!
之所以話唔會再去,唔係講吓就算。因為我再見到佢,都會諗返起件事。而最內疚,係令到我朋友好唔開心,呢間餐廳係我提議去。
再講,佢情緒咁唔穩定,對客人都有好大的困擾,都唔知佢下次情緒失控?會攞乜嘢武器?或者直頭襲擊?攻擊客人?絕對唔係冇可能。
呢間餐廳選擇唔處理事件,同放咗個炸彈喺度冇分別,一個隨時會爆炸嘅炸彈。
——————————————————————
同埋我哋都要澄清番,我們從來冇激嬲佢,挑釁佢。佢係真係無啦啦突然之間發脾氣,想搵人出氣?洩憤?
係咁嘅環境食嘢,都覺得好危險及不安。如果我哋嘅嘢食,唔係嚟咗,我哋會即刻走。因為我哋真係冇做錯任何嘢,仲要對佢哋啲員工好有禮貌。
我都有幫佢諗埋藉口,會唔會係好忙?做到火滾?但我們入座的時候,確實有三張吉枱,也有卡位,並不是非常繁忙時段。反而,仲幾空閒。
題外話,呢兩個位,其實在兩張四人枱的中間,就是4+2+4。次次嚟都係比呢個位,其實兩個人嗰啲,都係影幾張相,食完就走,唔會阻你好多時間,通常唔夠一個鐘都已經走,食完就算。你次次都比呢個路邊位,影張相都唔會靚,喺路中心,仲要比八個人夾住,人哋下次點會嚟?你真係冇位都冇得好講,有幾張吉枱,你都比啲咁嘅位,即係有心趕客。
同埋個帶位小姐講,全場已經 fully booked,並唔係事實,有人講大話。因為有兩位上咗年紀嘅老人家,冇預訂,佢都帶佢坐卡位。
結論係,你對人有禮貌,人哋咁對你。何必再去呢間餐廳,自取其辱?因為我地已經搵咗經理投訴,搵埋客戶服務部,全間公司都冇人覆你,亦唔會跟進,處理事件。下次有事,都係即時報警吧!