2017-03-04
以前經成日同同學仔一齊去新世紀,今次重臨裝潢過既新世紀,去左Brooklyn同朋友食個悠閒tea.唔知係咪Brooklyn打正旗號係一間美式餐廳,令人覺得d野食會好heavy, 所以係星期六既下午,相對同場既其他餐廳,人流較少,只有三,四枱客人。人少也有好處,唔會咁嘈雜,好啱同friend傾計。Tea time梗係要食下cake啦,一睇餐牌,原來一件甜品都成60蚊,咁就明白點解Brooklyn人唔多了,價位偏高!平時都好鐘意食朱古力蛋糕, 見到menu有個Brooklyn blackout chocolate cake,仲要係用左72%dark chocolate, no brainer一定揀啦。朋友則揀左lemon tiramisu,另外我再叫左杯Arnold Palmer,即 iced tea & lemonade 。用個樽裝,好大杯而且都幾好飲。件chocolate cake一上,不得了,好大一件呀~~ 濃濃既朱古力真係正到爆,軟綿綿既蛋糕配上72%既黑朱古力令到成件cake既層次好豐富,唔似普通朱古力蛋糕咁甜,香滑既朱古力滿佈口中,令人欲罷不能,希望可以一直留住個種美妙既感覺。
下次如果再黎Brookyln除左試其他野,我一定再encore個blackout chocolate cake!!