2010-12-15 348 views
銅鑼灣一向都有d 上樓正宗日本家庭式料理﹐夜晚當然係日本男人飲酒談天既去處﹐午飯時間? 咪就係日本年輕太太既 gathering spots!放假既我由於想保持悠閒既心態同突顯自己放假既privilege feels﹐特登book 左依度食個lunch。本來係好期待試下個釜飯﹐見到其他人既食評﹐覺得好正﹐日本既珍珠米係出名 ichiban 既﹐釜飯既煮法又未試過﹐於是帶住期待既心出發。。。。。點知。。。。。。唉﹐原來午市無供應釜飯﹐只有lunch set 同spaghetti set。 好唔開心丫。。。。 好彩﹐日本家庭式定食都係我心頭好﹐於是就order 了炸雞定食。同行的是會見到‘溫泉蛋’三字識發光既人﹐於是就叫左個溫泉蛋冷烏冬比佢。前菜同湯一上就開心返啦﹗好精緻﹐令我有置身東京既感覺﹐haha, 個湯好香﹐日本定食既湯好特別﹐我飲落會有兩個好 extreme 既感覺 ﹕1) 開粉的感覺 2) 幸福的感覺。簡單講﹐依度果個算係後者。我的炸雞來了﹐日本炸雞有個比人吸引既地方﹐就係由於日本人飲食健康﹐食肆唔取巧﹐炸雞係最健康﹐一定唔會用 d 萬年油炸到黑黑甘。好似依個甘﹐好對版﹐個雞炸

我的炸雞來了﹐日本炸雞有個比人吸引既地方﹐就係由於日本人飲食健康﹐食肆唔取巧﹐炸雞係最健康﹐一定唔會用 d 萬年油炸到黑黑甘。好似依個甘﹐好對版﹐個雞炸得有d 脆﹐加個酸汁﹐個酸汁係煮過既﹐唔係現成醬汁。

同行既溫泉蛋冷烏冬有少少韓風﹐有d 泡菜係度﹐少少辣﹐吊起d 味﹐溫泉蛋蛋味儂﹐撈烏冬食一流﹗

下次晚市去試釜飯﹐還心願先﹗
2010-12-10
$100 (Lunch)
  • 定食