2020-02-12
每日最期待嘅時候一定係食早餐平時成日賴床嘅我會為咗一餐好嘅早餐六點起身🙈除咗港式茶餐廳早餐 我最鍾意就係呢類型嘅雖然來來去去都係果幾樣配料 雞蛋麵包牛油果嗰啲但係就係食極都唔厭 擺盤仲要好靚🥰-🍳Eggs Benedict with Bacon ($108)麵包係honey malt toast 比麥包甜少少 超好食烘到好脆身 無比啲Aerated Hollandaise整到淋哂荷蘭汁幼滑 唔會太浠 如果份量多少少會好啲因為唔食三文魚 店員細心咁話可以轉做煙肉煙肉香脆唔油膩 水煮蛋流心嘅 仲有菠菜喺裡面廚師加左橙同埋西柚係側邊 令到成個感覺更加清新平時出街食eggs Benedict好多都好細份但係呢個食完係真係飽肚 計返都幾抵食-🍝Spaghetti with Garlic Creamy Sauce ($118)意粉硬身有嚼勁 係我地鍾意嘅al dente口感雞胸煎到金黃色 嫰滑唔鞋口 唔講都唔知係食緊雞胸粉紅色嘅係辣粉 加埋少少黑椒 更加惹味-☕️Filter coffee (competition selection $100)全名係Gesha Village 2019 Lot78
每日最期待嘅時候一定係食早餐
意粉硬身有嚼勁 係我地鍾意嘅al dente口感
雞胸煎到金黃色 嫰滑唔鞋口 唔講都唔知係食緊雞胸
粉紅色嘅係辣粉 加埋少少黑椒 更加惹味
全名係Gesha Village 2019 Lot78
有Passionfruit, yellow peach, coffee blossom
本身比較鍾意nutty嘅 怕fruity嘅會好酸
但係聽店員講呢款咖啡早幾年喺比賽得獎 於是就試下
雖然有熱情果同黃桃 但其實酸味唔重 幾容易入口
☕️Iced mocha with ice cream ($65)
唔係對咖啡好講究 但係都睇得出呢個mocha比一般咖啡店嘅更加精緻仔細
凍奶同Shot明顯見到分開兩層 朱古力味道都好濃郁
一杯三個層次 顏色做到漸變效果