2023-05-21 304 views
依排天氣時晴時雨真係好難預料,但一家大細講好咗要BBQ+風雨不改,做搞手當然要搵個好地方。喺Openrice搵到位於馬鞍山嘅白石燒烤,睇相覺得環境唔錯又有瓦遮頭,落雨都無有怕!! 最緊要係燒烤場隔離就有時租停車場,夠曬方便,好適合帶著一家大細,又唔想辛苦自己整BBQ食材嘅朋友仔。雖然落著毛毛雨,但係白石燒烤有瓦遮頭,樓底算高,空間寬敞,就算當日算多人BBQ,都唔會濃煙密佈。白石毗鄰吐露港,一邊燒烤一邊可以欣賞吐露港景色,偶然仲見到白鷺等候鳥飛過,貼近大自然嘅環境令人心曠神怡。洗手間位置方便,有專人打理,衛生情況好理想。5人海鮮套餐星期一至五$1038星期六日公眾假期$1188古法吊燒雞$148古法吊燒雞為方便客人快啲燒熟,隻雞已經有7至8成熟,所以職員提醒我哋唔洗燒太耐,留意到雞嘅外皮微微燒至金黃,就食得啦!! 燒雞經古法醃製特別惹味,皮脆肉嫩,咬落啖啖肉又多汁,超級有驚喜!! 彈牙海中蝦1包 (六隻)開頭以為雪蝦實冇乜鮮味啦,但我哋燒果陣加咗少少鹽同胡椒調味已經好好食。食落仲好爽口,肉質彈牙又鮮甜。蒜茸半殼帶子(五隻)1 包帶子肉質鮮嫩多汁,食落鮮甜冇沙,配上蒜蓉就更惹味!! 仲有粉

5人海鮮套餐
星期一至五$1038
星期六日公眾假期$1188
古法吊燒雞$148

古法吊燒雞

彈牙海中蝦1包 (六隻)

蒜茸半殼帶子(五隻)1 包
帶子肉質鮮嫩多汁,食落鮮甜冇沙,配上蒜蓉就更惹味!! 仲有粉絲,吸收曬帶子嘅精華,令人食指大動。

紐西蘭半殼青口1包
青口肥美肉厚,分外鮮甜,食落完全無沙好juicy,另外有盒蒜茸牛油提供。雖然我用咗嚟茶麵包,但屋企人用嚟配青口食,個個都話好好食。

蜜汁叉燒 2包
叉燒肉質鮮嫩,咬落啖啖肉又juicy!! 蜜汁同叉燒簡直係perfect match!!

雞扒3包
雞扒都共有三款味:泰式﹑香茅﹑蒜蓉,三款口味嘅調味都恰到好處,唔會太咸

其餘肉類醃製得好夠味,最重要係食完唔會口渴,另外5人海鮮套餐仲包括:

豬扒3包
雞中翼2包
海鮮三寶丸2包
爆汁芝味芝士腸1包
雞肉腸1包
台式脆皮腸1包
迷你日本甜薯1 份
香甜粟米2份

PS 我都係第一次揸車去馬鞍山白石,但嗰度泊車指示清晰,停車場拍八達通入場,感應都好快。仲有好多車位,空間寬敞,就算係新手泊車都無乜難度,值得一讚停車場環境清潔,無垃圾。搵一個好嘅燒烤場,真心唔易,今次一家大細都讚我無揀錯,誠意推介俾大家💪🏻