2018-02-26
今日約左朋友T 去Plato 食午餐, 由於我唔識去, 約左係油麻地地鐵站等。原來Plato 係油麻地中華書局旁, 從地鐵站出來2分鐘就到, 都幾易搵。至於室內, 都算幾舒適, 可以為我過去忙碌的一周充充電。在假日來用餐, 可供選擇的Set Lunch 也為數不少, 之前朋友A黎過, 話如果我同朋友T果日唔想食gam 多的話可選擇煙三文魚凱撒沙津, 如果想食All Day Breakfast 的話又可以選巴馬火腿早餐果set。但係我今日係同朋友T 同行, 由於我倆也是喜歡肉食的人, 就係豬肋骨、春雞、安格斯牛扒之間, 我們最後叫了「極黑豚肉眼扒(配意粉)」及「安格斯西冷牛扒(配意粉)」。每個Set Lunch 也配湯和一杯28蚊以下ge飲品。先來的是湯。這天餐廳供應的是甘荀湯, 原本朋友T 怕個湯會好「素」好「齋」, 但係這裡的甘荀湯吃得出有幾個層次, 除左用大量的甘荀打到佢爛, 仲吃得出它的綿滑, 也有濃濃的甘荀味 。另外亦保留了一些細小的甘荀粒, 即使只是渴湯, 仍然保留一定的「O趙頭」, 一D都唔齋。另外肉食怪的我當然唔放過食埋海鮮的機會, 加錢轉了另一個湯做龍蝦湯。呢到D 龍
至於室內, 都算幾舒適, 可以為我過去忙碌的一周充充電。
每個Set Lunch 也配湯和一杯28蚊以下ge飲品。
先來的是湯。這天餐廳供應的是甘荀湯,
呢到D 龍蝦湯都幾濃郁, 味道渴得出是蝦與蟹的鮮味, 無花無假。
甘荀湯
然後主菜上場。
先是美國極黑豚肉眼扒.燒汁(配意粉)
呢到D黑豚肉眼扒一睇就知份量十足。雖然厚身, 理應要煮很久, 然而切落去又唔覺煮過火以至過「鞋」
龍蝦湯
再者, 塊黑豚肉眼扒只以最簡單調味(鹽和黑椒), 保留左最真的香味。當切下去, 肉汁和豬油也流下去下面的蔬菜,
以至連西蘭花也添上黑豚肉眼扒的香味。
至於另一道菜美國安格斯西冷牛扒. 燒汁(配意粉), 侍應剛送上來的時候, 我和朋友就已經聞得出牛扒的香。
這裡的牛扒脂肪分佈平均, 牛脂豐腴, 卻不會過於油膩,
朋友不能吃太生的肉, 叫了7成熟, 卻沒有過「鞋」, 還吃得出肉的鮮嫩。
美國極黑豚肉眼扒.燒汁
要為悠閒舒適的假日午餐畫上完滿的句號, 甜品必不可少。
於是我們叫多一客New York Cheese Cake,滿足我們小小的願望。
美國安格斯西冷牛扒. 燒汁
Plato 的New York Cheese Cake 份量適中, 口感也綿密, 好吃。
最後餐茶叫了熱檸茶和Latte,
熱檸茶雖然係用Twinings 的茶包, 茶味雖然係淡左D, 但正好為剛才一頓大餐消消濟。
至於Latte, 如果泡泡更綿密會更好。
安格斯西冷牛
整體而言, 朋友T 同我都對呢餐表示滿意, 尤其是呢餐係朋友T比錢~~ Yeah Yeah
New York Cheese Cake
Latte