2020-07-16 345 views
同朋友想泥個high tea, 揀左間平時六日好多人排既甜品店, 諗住平日無咁多人門面的裝飾有著悠閑既感覺(о´∀`о), 唔知係咪太耐無得旅行, 光看大meau有著日式既感覺, 相信經過的人都會被精緻的pancake宣傳相片吸引! 小店都很貼心, 門外有充電機服務由於是平日的下午茶時段, 所以都不用等位便能進小店的甜品款式以西式為主, 有pancake, 窩夫, 吐司等, 餐牌上食物照每款都看似精緻, 跟朋友都有些選擇困難(*´-`)天氣實在太熱了, 先點了一杯冷飲解渴青檸簿荷梳打@$30味道不會太酸, 冷飲解渴! 加上底有粒粒果肉, 夏天消暑佳品同朋友各自點了款甜品(店內最低消費是每人一項食品) 第一樣是厚pancake伴海鹽芝士卡士達醬及雲尼拿雪糕$75各項pancake都看似吸引, 但一看到配料是海鹽芝士, 已經畢架思索挑了這個, 略帶鹹味的醬料實在特吃了(*´ω`*)先說pancake口感, 雖說是pancake, 但其實近梳乎里, 吃進口軟綿綿的, 完全不會像是那些粗糙的蛋糕味道其後倒上海鹽芝士醬, 像奶蓋味道的融化著微甜軟化的pancake, 口感好好喔(*≧∀≦*) 食

小店都很貼心, 門外有充電機服務

由於是平日的下午茶時段, 所以都不用等位便能進

天氣實在太熱了, 先點了一杯冷飲解渴

青檸簿荷梳打@$30
青檸薄荷梳打

同朋友各自點了款甜品(店內最低消費是每人一項食品)

第一樣是
厚pancake伴海鹽芝士卡士達醬及雲尼拿雪糕$75
食完個pancake仲有一些水是中和下(^o^)
厚pancake伴海鹽芝士卡士達醬及雲尼拿雪糕

另一樣是
雜莓楓糖吐司盒伴士多啤梨雪糕@$65

揀左個店內推介甜品, 因為唔想重覆雲尼拿雪糕, 所以選了雜莓那款
可能誤會了雜莓是整個吐司滿佈雜莓, 完來只是指醬料(゚∀゚)
吐司賣相還好, 份量是正常份量, 不過呢, 對於比較懶的我, 若果吐司已切好一小塊再拼上拿比較方便(*´ω`*)
吐司則比較著通, 點上莓醬口感還好, 不過不失吧
雜莓楓糖吐司盒伴士多啤梨雪糕

整體來說, 會推介海鹽pancake(≧∀≦)
雖然小店予人閒適的感覺, 但因為疫情關係, 感覺小店座位有少少逼, 分隔多些座位距離比較好
最後結帳時, 意外發現總數給打了個八折(^o^)
2020-07-16
$60 (Tea)
厚pancake伴海鹽芝士卡士達醬及雲尼拿雪糕