2015-03-31
因為我地都好喜歡飲咖啡,特別係手沖的咖啡,因而今次係openrice見到有間手沖咖啡係灣仔區,係一個天氣好好的星期六下午就過去試下。位置係灣仔同銅鑼灣中間,係一座商業大廈的小店。大約只有10個BAR桌位,2個人沖野飲同收銀。好明顯係熟客生意,個個都會傾計同係街道上的人 say hi。佢貼在牆身的牌是沒有手沖,要問咖啡師才知道,今日有3款手沖咖啡。而本人係吾鐘意太酸的味感,但吾想太淡,之後佢推介了2款不同的咖啡同2個甜 品因為今次忘記價錢,而家寫下的應該大約的價錢:首先咖啡師倒了咖啡粉之後比我地吸下味道再整,之後用3個杯再介紹3個杯的用途,如最大的杯是倒少少來吸氣味,最後可以飲下似酒杯的杯和最細的杯倒下咖啡之後可以令到氣味有所不同,似酒杯的杯可以令咖啡味更有層次感而最細的杯就最薄的氣味同口感。Ethiopian Hachira N2($60):有點果香茶,反而咖啡味吾叫好多,放得時間耐也不會因而變酸。Kenya Peaberry-Karani Wet Mill ($40):開頭真係有股什菜湯的味,但好快冇左而變回咖啡,放得時間耐左,酸度會增加。甜品檸檬蛋糕專登要左邊位,因為酸度更多同有檸
因為今次忘記價錢,而家寫下的應該大約的價錢:
如最大的杯是倒少少來吸氣味,最後可以飲下
甜品檸檬蛋糕專登要左邊位,因為酸度更多同有檸檬肉更加令到咖啡更好味同更香。杏仁甜品整熱左之後好香口又有杏仁味,本人最鐘意食
最後坐了個多小時,同咖啡師傾計,可以有一個舒服而可以增長咖啡知識的地方,還有就是他們好有善,一定會再來飲更多不同的手沖咖啡!!
結帳大約$140,價錢合理同有優質服務!~