2021-03-23 4684 views
難得新年後第一個平日公司有補假,約了久未見面的朋友一聚。一直都想探訪一下觀塘一帶的CAFE,週末又怕多人要排隊,閒日又少有假期出外覓食。剛巧朋友住東九龍,又同樣是愛啡之人,不得不約同一起尋訪能聚一聚的Cafe。刪減法刪掉朋友已去過的地方,不約而同提議到牛頭角附近的coffee slave。一來這店名實在太切合我倆,二來看到環境、食物和咖啡的評價都很不錯。牛頭角一帶有不少工商大廈,放假的二人也怕要跟打工仔爭位,約12點從牛頭角站出發。跟著GOOGLE MAP走一小段路,很快就找到這非常有特色的店面。可能新年後第一天還不算多人開工,到店時客人不多。我們就坐在長長廚房旁的二人檯,與其他檯分隨開來自成一角。Lunch Menu每樣都十分吸引,心大心細之間我們選了冬陰公大蝦意粉和安格斯牛肉漢堡~因為少機會過黎,特登加錢upgrade飲品,我就揀左我的最愛-----Dirty~~不收加一,落order就是自己到counter落~店員好貼心見我地兩個人一齊出去order,主動問我地駛唔駛分開比錢~哈哈!真係方便左我地因為我地兩個都係比現金自己再夾錢都會幾煩!落完order不忘打卡....身為多年EV
難得新年後第一個平日公司有補假,約了久未見面的朋友一聚。

可能新年後第一天還不算多人開工,到店時客人不多。
我們就坐在長長廚房旁的二人檯,與其他檯分隨開來自成一角。

落完order不忘打卡....身為多年EVA fans的我,對眼完全離唔開呢個corner~

餐湯
一返位,餐湯已經隨即送上~~

冬陰公大蝦意粉

冬陰公意粉呢個choice未必人人敢試,有時怕辣有時怕味道調不好。
但coffee slave呢個意粉確是不能不讚!!
料非常足,意粉汁唔會太"稀"或太"杰",所以食落唔會太乾/太濕,真係啱啱好。
意粉口感亦係剛好,唔會係港式偏軟果種,有咬口得黎又唔似正宗意大利風味咁硬。

安格斯牛肉漢堡

朋友點的安格斯牛肉漢堡~睇下個包幾咁豐滿就知係水準之作~!
芝士同牛肉都好"靚仔",真係用手機求其影都咁靚就知餐廳對自己嘅每碟食物都係用心製作!
薯角大大舊,我都忍唔住偷食一舊~唔乾,啖啖薯仔最啱愛薯之人。
至於重中之重的漢堡,朋友也是讚不絕口,Juicy的肉汁直情係靚漢堡嘅必要條件。

Dirty

登登登~~雖然比 lunch set嘅食物搶左focus~但話明係要黎嘆啡~~主角當然留比杯啡。
Dirty唔係間間CAFE都有,但近年黎越黎越common~所以有得叫dirty嘅地方我都會試一試。
Dirty間間舖嘅沖法都好唔同......
有D係好層次分明咁比你睇到,有D就好似呢一杯咁,混和在一個自然的狀態。
到底我鍾意Dirty D咩呢?
可能就係呢一種每間舖都有不同形態不同味道的新鮮感。(當然有時都會中伏。。。)
個人不太喜歡飲太奶嘅咖啡,好彩呢度嘅Dirty飲落都唔會好重奶感,咖啡的香味非常濃郁~

若果有機會,我都想再來當一下coffee slave,試埋其他精品咖啡~~~☆
2021-02-16
$100 (Lunch)
冬陰公大蝦意粉
安格斯牛肉漢堡