2007-10-13
係某個星期六,本來放假,因為應承左要陪男朋友食午飯,所以返去灣仔找他一齊食lunch...見佢放工好累,都唔想落銅鑼灣尋食了,我一諗起就去呢間野食越南野。平時極少去呢間,因為永遠係排長龍,連個門口都望唔到個隻,今次難得無咩人咪去試下囉。原來個舖頭係勁細的,唔怪得d人等極都有啦。男朋友叫左個沙爹牛肉飯,我叫左個三絲撈檬。首先講個沙爹牛肉飯啦,個賣相無乜特別,個感覺有d似去大家樂食柱候飯咁,第一個印象唔太好,但食落又ok喎,首先d牛肉食極都有,還以為佢下面個d全是芽菜托底,原來有很多牛肉,d汁有d椰子味,但我比較好辣少少,如果可以多d辣會好d。到我個撈檬,一向食越南麵都會看看他們有咩撈檬,呢間都算多款o既,熱熱地天氣,食酸野至醒胃。其實都包無走雞,都好難會唔好味,除非d配搭唔o岩自己。三絲有雞絲、扎肉絲和蛋絲,上台時個碗都好嚇人,因為都幾大碗,2個女仔可以share,悶熱天氣至o岩食呢款!價錢方面,我覺得都唔係平o架,$3x-$4x,對於打工仔來講,lunch算貴了。