2015-02-16
經常用openrice揾開飯地點同朋友食飯。但今日首次寫食評,請大家多多指教 ❢ 我同男友都鐘情日本野,14/2 情人節揀左“遙”。因為預先book定關係,準時八點有台。事前已知呢間係小店,位置唔多,我同男友被安排係餐廳正中位置。呢度嘅芒果龍蝦沙律卷,幾乎每個人黎都會叫,咁我當然要試下啦!
開胃嘅一道卷物,我本人覺得唔點豉油好味D❢餐廳有個小黑板,寫左時令食材。我地首先叫左 原條池魚刺身, 加拿大海膽。池魚刺身勁新鮮!厚切好有口感。配埋酸酸地嘅汁,更開胃,更突顯鮮味!原來條魚骨可以另外加錢叫師傅炸,變成另一款可口食物。不過我都係見到另一台熟客咁叫我見知,下次一定要試埋炸魚骨❢叫左半板加拿大海膽,會配埋紫菜比你包住黎食,質素還可以~油甘魚刺身都係厚切 ❢ 色香味俱全 ❢刺身拼盆差唔多樣樣齊,每款有三片。吞拿魚同帆立貝值得讚❣由於我同男友中意食刺身多過壽司,所以大部分都係刺身,但唯一叫左一道 火灸帆立貝壽司。可惜唔記得影相=="呢款帆立貝口感好特別,好軟但唔係入口即融,唔同一般帆立貝嘅口感。 我文筆唔好,唔識點形容,只有叫大家去試完就會知活赤貝刺身,原殼上,爽口嫩滑😋最後食埋甜品,黎個完
呢度嘅芒果龍蝦沙律卷,幾乎每個人黎都會叫,咁我當然要試下啦! 開胃嘅一道卷物,我本人覺得唔點豉油好味D❢
叫左半板加拿大海膽,會配埋紫菜比你包住黎食,質素還可以~
油甘魚刺身都係厚切 ❢ 色香味俱全 ❢
刺身拼盆差唔多樣樣齊,每款有三片。
吞拿魚同帆立貝值得讚❣
活赤貝刺身,原殼上,爽口嫩滑😋
最後食埋甜品,黎個完美ending: 紅豆糯米冰卷 - 糯米包住紅豆,紅豆入面仲有栗子蓉。
唔好以為好甜,因為係冰卷,凍凍地好清甜,一D都唔膩(∩_∩)
我好滿意呢間小店嘅食物質素,今年情人節晚餐好滿足,好快樂😆