2020-04-13
Elephant Grounds Cafe 我一直都好鍾意,尤其半山堅道呢間。未同男朋友一齊的時候,就有同佢去呢度食過Tea。今日就同男朋友重遊半山呢間意義非凡的Elephant Ground食個Brunch。果然係一間體貼嘅Cafe。一入門口就有口罩紙袋仔比客人自取。亦有搓手液防疫配備。 🔸B.E.L.T 💲95一個分量十足嘅 Toasted Sandwich 。有煙肉,炒蛋,生菜同蕃茄。仲有鮮炸嘅薯片。絕對夠一個大隻佬或胃口十足嘅人仕當lunch 🤣? 🔹Strawberry Nutella French Toast 💲100揀得呢個就預咗肥仔。但肥得值就係重點中嘅重點。好彩無揀錯。Hazelnut cream , whip cream 同French Toast夾得天衣無縫。而French Toast就是外國式比較軟身的。唔洗加syrup都好好味。 🔸Dirty (coffee) 💲38到底dirty 係乜東東?問過店員,原來就係Espresso 加凍奶。咖啡味道相對濃郁,偏向Nutty。男朋友非常欣賞(心感暗喜)。 真心唔錯。🔹Cappuccino (large 💲48)比外面
比外面大杯咖啡大好多。味道不過不失,無令我失望。拉花亦甚俱質素。
P.S. 原本我哋係坐indoor 的。坐咗一陣間,外面就有位。我哋又貪得意調去外面。無奈外面嘅坐位有雀💩。更無奈上French Toast 時,雀毛掉落食物上。羽毛掉落不是佢哋問題。立刻同店員反映。佢哋好好,幫手換上新的French Toast。亦幫忙調我哋入Indoor。
整體味道: 8️⃣ /10
環境服務: 7️⃣/ 10