2019-04-01 1804 views
每次係荃灣總站坐巴士返屋企,途中都會經過呢間門面環境好搶眼既「Chalet」,難得可以同男朋友撞岩一齊放假,今日既逛逛逛,食食食之旅既第二站就係佢啦🙆‍♀️.「Chalet」位於中染大廈既對面,只係行過一個天橋,約3分鐘即可到達,地點位置方便又易搵👍.餐廳既裝修佈置頗具心思,分為三區。外區係小木屋,內區係酒吧區,樓上係特色區~裝潢以木為主,昏暗既環境加上輕快既音樂,比到人好舒服放鬆既感覺💕.餐牌分為Soup,Appetizer & Snack,Pasta & Risotto,Mains 同Dessert 五大類別,當然亦有Set Dinner ,有餐湯,有Appetizer ,有Main Course 同Dessert,價錢仲幾抵食添🥰.Set Dinner - 烤法國白春雞配地中海汁,松子仁,栗子蓉 ($278)春雞用大火封汁但肉質仍然保持嫩滑又實肉,雞皮燻至香脆,松子仁同提子乾盡吸地中海汁,變得甜中帶點微酸,異常開胃💕.Set Dinner - 菠菜芝士忌廉汁焗帶子帶子既生熟程度拿捏得恰到好處,既保持帶子既軟滑既肉質,亦突出帶子既鮮味😍頂部仲有魚子做點綴,淋上菠菜芝士忌廉汁,啖啖都掛

Set Dinner - 菠菜芝士忌廉汁焗帶子
帶子既生熟程度拿捏得恰到好處,既保持帶子既軟滑既肉質,亦突出帶子既鮮味😍頂部仲有魚子做點綴,淋上菠菜芝士忌廉汁,啖啖都掛到香濃忌廉汁,非常出色既頭盤👍
Set Dinner - 是日餐湯雜菜湯
雜菜湯亦同樣出色~落料豐富,每匙羹都有滿滿既雜菜,如西芹,青瓜,黃椒等等。最特別既係伴碟既麵包,口感似千層酥,但更為香脆,麥香味突出,沾少少雜菜湯,口感更佳😎

Set Dinner - 是日甜品麵包布丁
味道偏甜,小小一口,岩岩好做成個set 既完美句號🥰

燒原隻菠士頓龍蝦配開心果香茅茄蓉意粉 ($298)
係近來我食過既意粉中最為出色既😍 首先,係貨真價實既原隻龍蝦,完全冇偷工減料👍 將龍蝦以大火燒至香脆,但龍蝦肉仍保持住鮮嫩彈牙,仲鎖住蝦膏既精華。龍蝦入口完全冇腥味(呢點好多地方都做吾到👍)仲帶點焦香,最貼心既係,連蝦鉗都完整咁幫我地去左殼,吾洗自己親自郁手😂 重點係個茄蓉意粉❗️茄蓉醬汁同意粉配合得恰到好處,每條意粉都掛到茄蓉醬,吾會多得滯太膩,又吾會少得滯吾夠😍 配上粒粒開心果仁,口感更添豐富🥰

Side Dish - 芝士薯條 ($38)
中意食薯條既我當然吾會放過呢款薯條啦🙆‍♀️ 即叫即整,灑上味粉,加上半融芝士,食到停吾到口😋

P.S. 呢到既侍應服務真係超班❗️好nice 同好有耐性咁服務,會跟隨我地既進食速度而上菜,每款菜式食完都會主動幫我地更換新既碗碟👍 估吾到荃灣居然內藏咁高質既餐廳呀🥰

2019-04-01
$338 (Dinner)