2020-08-01
我最鍾意食法國菜😘鍾意佢唔會浪費每一度食材。呢一間Épure早喺我兩年前生日嘅時候,已經光臨過。當然嗰次體驗都好好啦,所以先至會想再嚟。晏晝嚟到,我係第一個客人,安排咗一個非常之靚嘅private seats卡位。呢個卡位設計非常好,充滿私隱度,前後左右都睇唔到大家,過嚟約會或者慶生就最好啦。餐牌有埋中文,方便客人,雖然我識得睇法文😌有時候睇餐牌都係一種練習。我叫咗三道菜,同行友人叫四道菜,咁樣就可以互相分享。先來左餐前小食,係一個粟米凍湯,配上粟米sorbet,同埋粟米脆片充滿濃濃嘅粟米香味,再加上雪芭奶油香味,令客人開始食指大動。然後就上麵包🥯我係一個麵包控,一間餐廳嘅麵包其實都代表緊佢嘅質素同埋誠意,最欣賞係自己整嘅。麵包上枱仲係熱嘅👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻法包普普通通,口感唔錯,唔會太硬,配上自家整嘅法國香草牛油,好味。最好味係旁邊呢個黑椒芝士酥👍🏻超好味我食完一個之後仲encore左兩個😣頭盤有龍蝦🦞同埋牛肉他他。龍蝦口感彈牙爽口,好好味,滑溜溜嘅,完全唔會overcooked. 配上底下嘅豆蓉,同埋add on 嘅黑松露不過可能佢係夏季黑松露,比較淡口,還好啦咁樣唔會搶咗啲鮮味,不
我叫咗三道菜,同行友人叫四道菜,咁樣就可以互相分享。
頭盤有龍蝦🦞同埋牛肉他他。龍蝦口感彈牙爽口,好好味,滑溜溜嘅,完全唔會overcooked. 配上底下嘅豆蓉,同埋add on 嘅黑松露不過可能佢係夏季黑松露,比較淡口,還好啦咁樣唔會搶咗啲鮮味,不過感覺好似加同唔加冇乜分別。牛肉他他好食😋唔會太大舊size剛好。中間配上Mustard,剛剛好中和左醬汁啲油膩感,比起平時餐廳配上蛋黃,我覺得配芥末更加醒胃。
然後巴黎白蘑菇湯比滿分💯
首先佢唔係平時出邊飲嘅打爛咗嘅蘑菇湯,佢完全Creamy,不過就算飲晒都完全唔會覺得飽。底下配上洋蔥同埋超濃縮醬,成個湯係有少少苦味同埋甘味,口腔裏面充滿蘑菇香氣最鍾意佢回甘嘅味道👍🏻就算個湯唔係我嘅我都搶着飲哂🤣
主菜方面有法國牛扒,同埋鱈魚。鱈魚另外加咗魚子醬3g。牛扒建議4成,咁就叫咗四成啦。果然冇介紹錯,雖然不嬲都會建議牛扒食3至5成。切落去啲肉汁飛晒出嚟,配上青胡椒醬,粒粒青胡椒加咗上去同黑椒雖然大同小異,但係食到陣陣青味👍🏻味道係深刻。
魚方面口感非常好,非常之滑👍🏻亦都食得好清楚係鱈魚清香味道完全冇腥味。另外旁邊嘅醬汁忘記咗問佢係咩,紫色嗰個食得出係有啲紅酒洋蔥味。好在加咗魚子醬,完全吊得出魚嘅鮮味,再加上陣陣鹹香,幾好食😋
甜品方面叫咗橙酒疏乎厘,同埋鮮車厘子配雲呢拿雪糕🍦
疏乎厘有啲太甜,仲咬到粒粒砂糖,有少少扣分。不過橙酒味香濃,係好濃。食得出有d苦,大約係10幾度嗰隻。最後我都係蝕晒嘅不過其實我唔係太滿意可能因為太甜。旁邊嗰個係芒果雪芭,超爆甜,完全冇乜點食。
另外個車厘子就好味啦,處理妥當,再配上旁邊嘅雪糕,雪糕係超香奶油味,奶油配車厘子🍒好味👍🏻
仲有Petites 甜品,係咖啡朱古力,同埋焦糖味馬卡龍。絕對唔求其㗎,係好食😋仲有一個橙味嘅軟糖我就冇食啦,因為呢一餐已經好飽啦。
最後埋單1500百幾蚊兩個人,尖沙咀法國菜來講算係中位價格吧。今次感覺唔錯希望可以快啲再嚟試吓