2016-07-05 177 views
觀塘工廈一向係美食既集中地,今次同老公黎左朋友介紹既新開小店。座落0係觀塘工業區,入口都幾新淨幾易搵。大堂好企理,唔係舊式嘅工業大廈。上到5樓,見到好靚嘅門口,新裝修,幾有格調。入面地方好闊落、枱同枱之間有好多位置,唔會聽到隔離傾計,好舒適。佢地每一位侍應,基本上都好好笑容,好有禮貌。特別係當日嘅負責人,一入門口就介紹我地食物。Menu好豐富,好多選擇。我地叫左兩個main dish:墨汁大蝦意大利飯同埋烤羊扒。佢地每一個主菜都有得加錢轉做2/3/4-courses set dinner,好有彈性。我地加左兩個前菜,一個湯。同兩杯飲品。《野菌忌廉湯》佢地唔係用罐頭湯,而係自己打碎磨菇,再慢慢煮成,係好有誠意嘅做法。入口好香濃幼滑,野菌味好突出,好creamy既口感,配一個小餐包,為之後既大餐做好準備。如果個湯上碟時,再熱啲就完美喇。《一口法式田螺焗酥盒》一客兩件,配少少沙律。田螺酥一向唔係我杯茶,但老公話幾好食。《墨汁大蝦意大利飯》大蝦好大隻,有預先煎香過,好有誠意,入口好新鮮。意大利飯用咗好多墨汁去煮,好香濃,調味都做得唔錯。但我個人食意大利飯,鍾意有口感多少少。呢樣野每人口味唔同,
野菌忌廉湯
《野菌忌廉湯》

田螺酥
《一口法式田螺焗酥盒》

大蝦墨汁意大利飯
《墨汁大蝦意大利飯》

大蝦好大隻,有預先煎香過,好有誠意,入口好新鮮。意大利飯用咗好多墨汁去煮,好香濃,調味都做得唔錯。但我個人食意大利飯,鍾意有口感多少少。呢樣野每人口味唔同,建議落單時同店主溝通一下。
烤羊扒
《烤羊扒》

一客有三件,大大件,好足料。羊肉新鮮,肉質好靚,肥瘦適中,有羊味。火候都控制得好好,切開有少少紅,無overcook。可以問店員拎薄荷醬,我就認為比伴碟既醬汁更好食。最驚喜嘅位置係伴碟既薯蓉,冇諗過伴菜佢哋都做得咁認真,好香滑,有好濃郁既牛油同香草味。
手工水果茶
《手工水果茶》

呢個不得不讚,超。好。飲。佢地上枱時連壺用燭台熱住,確保成餐飯過後都係熱茶。呢部分睇得出店主既誠意,同對飲品既堅持。水果茶係紅茶底,配約十種不同品種既水果。水果鎖住0係茶壺中間既位置,唔會唔小心倒落茶杯度,亦可保留到最後,好貼心。入口好香嘅水果味,小小甜,好清新。茶底好香,但唔苦。呢杯飲品令我對呢間餐廳加唔少分數。
Latte
至於老公鍾意咖啡,叫左杯latte。我不嬲唔識欣賞咖啡呢d中產野,但見到拉花好靚,味道方面佢就好滿意喇!
埋單兩個人約$500,食物好食,加上有好既服務,食得舒適,雖然觀塘工業區,都算抵食啦!而為左杯水果茶,我都幾肯定會返轉頭!
2016-06-25
$250 (Dinner)
野菌忌廉湯
大蝦墨汁意大利飯