友人同我慶生,揀咗位於銅鑼灣皇冠假日酒店嘅意大利食府GIACOMO🇮🇹 餐廳由師承自多家米芝蓮星級餐廳、擁有逾20年烹調高級意大利菜廚藝經驗嘅大廚主理,令人非常期待👨🏻‍🍳🥰.餐廳以灰藍色為主調,配合牆壁上嘅藝術品以及流線形嘅室內設計,俾人一種柔和低調奢華感🩶 🍴Degustation Menu 4 Courses $1,280.員工先端上bread basket,入面有芝士脆片、sourdough同grissini🥖 Homemade sourdough一拉開有蒸氣冒出,加上鬆軟嘅口感,係我食過數一數二嘅sourdough!同時間員工送上餐前小食,係外層炸過嘅北海道帶子配上48個月西班牙火腿,口感彈牙味道帶微微咸香🥓.Marinated Scampi嚟自紐西蘭嘅海蟄蝦帶黏狀texture,凍碟保持住佢冰凍嘅口感🧊 加上牛油果purée、Oscietra cavier同柚子醬汁,整體清新開胃得嚟又帶少許咸鮮層次🦐🥑.Warm Asparagus法國時令白蘆筍非常清甜,亦因為佢嘅清新更突出到北海道馬糞海膽嘅鮮甜!旁邊嘅醬汁係雞蛋emulsion,甜甜地又唔會膩~.Red Prawn Sp

.Marinated Scampi

.Warm Asparagus

.Red Prawn Spaghetti Chitarra (+$320)
員工建議先食一啖感受西西里車厘茄醬汁,然後再將蝦頭嘅膏醬撈埋一齊食🦐 我想講真係超級濃郁超級香,而方形切面嘅chitarra口感al dente得嚟又比平時嘅意粉更加掛汁,每啖都覺得好驚艷😳 如果話佢係我食過最好味嘅紅蝦意粉都無誇張!

.Blue Lobster Sardinian Gnocchi (+$280)
法國布列塔尼藍龍蝦味道爽甜,而gnocchi係餐廳自家製,好有咬口!配上北海道馬糞海膽同蛤醬汁,整體鮮甜有口感🦞

最後員工送上慶祝我生日嘅tiramisu同甜品🤩 扁球體狀嘅tiramisu精緻可愛,creamy又唔會太漏,帶微微酒香☺️

.Gariguette Strawberries
大廚將士多啤梨切片舖到呈花狀,成個擺盤好靚好fancy🍓✨ 士多啤梨內層係果醬同接骨木忌廉,外層加咗幾片以糖霜蛋白整成嘅小片增加甜味!伴碟係超特別嘅紫蘇葉雪葩,佢清新帶點草清味,同士多啤梨mix埋一齊食意外地好夾好有chemical!🍧 最後食埋熱情果花生撻同松露榛子朱古力,幸福感滿滿嘅一餐🥰
Type of Meal
Dinner