2013-05-11
同老婆出街食飯係一件好頭痛的事,兩個人好難叫嘢食,成日食set 又悶左啲,忽醒起可以去食放題,但冇預先訂枱又唔知有冇位,唯有碰碰運氣去左銅鑼灣廣場新開間 Sushi One Deluxe 睇吓,好彩等左一陣就有位。原來呢度咩都係自助就連茶、水、汽水、啤酒、軟雪糕都喺哂一邊,我哋咁啱又坐得好近,一眼就望哂有咩飲品,幾得意!日式放題刺身當然係重點,一開始就黎個併盤先,但都係自己點的類別啱食啲,我同老公就最愛吃吞拿魚、油甘魚及三文魚,雖然三文魚常常都會買黎食,但係我哋都係食極都唔會膩,而今天的三文魚刺身好靚,全都是厚切同埋一啖入口啱啱好,真係好新鮮及充滿魚油香味,完全沒有預先切定哂的感覺,吞拿魚入口軟綿綿,油甘魚個彈牙口感真係令人回味,當中有點驚喜就係甜蝦的 size 都算大而且都好鮮甜,八爪魚、北寄貝同海螺片都好爽口鮮甜。望住張點菜紙仔,見到有張叫「一品料理」入面有好多嘢都幾啱食,蜆味噌汁、蒜香牛柳粒、豚肉生薑燒、金菇牛肉、蒜香三文魚腩、牛油炒雜菌、牛油燒玉子法蓮草(菠菜)都點左,份量填二人,全部送到都係迷你版的份量,真好!每樣都係兩個人食啱啱好,又唔會浪費,我哋又可以點多啲不同款式的食物
望住張點菜紙仔,見到有張叫「一品料理」入面有好多嘢都幾啱食,蜆味噌汁、蒜香牛柳粒、豚肉生薑燒、金菇牛肉、蒜香三文魚腩、牛油炒雜菌、牛油燒玉子法蓮草(菠菜)都點左,份量填二人,全部送到都係迷你版的份量,真好!每樣都係兩個人食啱啱好,又唔會浪費,我哋又可以點多啲不同款式的食物,今晚我哋就食左超過20款不同菜式,因為兩個人食放題最
怕就係點左啲菜式黎到係滿滿一碟成4-5人份量,為左不浪費食物就搞到唔敢再叫其他嘢,好似我哋點左數量為「1」的章魚小丸子及日本芝士糕為例,黎到時就係各一粒就令我很開心,因為這兩款食物就只有我吃,份量剛好,不會令我太飽又可以再吃其他食物,真好!章魚小丸子好夠熱,味道不錯而外層皮有啲脆脆內裡就軟軟的。日本芝士年糕就真係好好味,要推介一下先得,外表圓圓好似粒波咁冇咩特別,當你咬落時入面啲芝士同包住的年糕混埋一齊入口,個味道有啲鹹又有啲甜配合起黎好好味,食完一粒就忍唔住要再點過,最後我一個人就食左4粒咁多!另外要一提的就係個牛油燒玉子法蓮草,因為未試過响日式放題食過這個,睇落有啲似 Omelette樣食落就發覺呢個配搭幾特別,原來牛油味同菠菜係夾得好好,呢個又係今日好味之選!
由於我哋都唔算係大胃王,所以今日放棄左食壽司及拉麵類,除左刺身係重點落單項目之外就到這個叫「石火爐端燒」了,有成12款燒物,我哋全部都點了。我個人覺得最出色係雞腎同牛舌,有啲唔明點解只係鹽燒都可以咁好味,雞腎咬落爽口到不得了,牛舌就燒得好軟好林身,真係食到停唔到口呀!老公就比較欣賞啲蔬菜類,尤其係個我第一次見的迷你甜薯,好迷你、細細粒,好好笑,而且真係好清甜同好重番薯香味。重有就係超甜粟米同有機菠蘿,雖然呢兩樣都唔係啲咩特別嘢,但在選食材上就應記一功,名符其實係超甜的粟米呀,菠蘿係唔係有機就真係食唔出,但就係超勁香菠蘿味同埋又係超甜的!反而平日的最愛燒雞翼就因為今日的新寵兒而被冷落了……重有個乳酪都係要等下次先再試,因為真係好飽了!
呀,今日重食左沙津同廣島蠔味噌煱都好美味,廣島蠔真係特別肥美同信心保証!計落食左咁多款菜式同種類又真係抵過去酒店食 buffet 好多,而家啲酒店buffet隨隨便便都要4-5百以上,但其實我哋食黎食去都不外乎係海鮮冷盤、刺身之類,而家兩個人加埋10%服務費都只需要4百幾,又可以滿足到我哋好似去左食 buffet 咁,我個人就覺得真係幾抵食。