2019-09-21
友人係附近住先發現到依間隱世高質西餐廳甘岩約生日飯,佢就推介我地食依間係何文田站b1 出口沿天橋行,好快就到門口會有是日特價套餐餐牌,之後發現ipad menu 都會有,特價餐只包湯同野飲主餐牌主食大約$100~200, 轉套餐包沙律,包,飲品同甜品,都係加$68友人話份量都多,所以我地四個女生就點三個餐加個小食先上沙律, 特登點兩款唔同parma ham 都有四至五塊,菜算新鮮,配埋既醋一齊食,酸酸甜甜,好開胃煙三文角賣相可以,配既汁係唔同既,有誠意依個係見到其他食評話正,所以特登點一上碟已經聞到陣刺鼻味未擺入口我地已經有幾聲咳一食落去,隻汁即刻刺激味蕾,先辣後酸,好爽,而且外脆內軟,岩岩好,真係好好食係一開頭隻味嗆鼻d, 但適應左都ok, 隻辣亦都好快散是日餐湯係薯蓉湯,我就點牛肝菌湯,質地較稀,有d 菌粒咬下珍珠帶子黑松露意粉,脅子真係好細粒,但份量夠多,而且夠彈牙,黑松露味唔太夠,但成個汁配埋都唔錯佢有兩款漢堡,就叫個貴d 既和牛睇下係咪正d漢堡中間有蕃茄,蛋,菜,芝士,其實味道好豐富,反而對比牛味唔太出,但係好juicy, 入面隻蛋好加分,四個人分岩岩好,太多人就分唔到啦豬手
甘岩約生日飯,佢就推介我地食依間
係何文田站b1 出口沿天橋行,好快就到
友人話份量都多,所以我地四個女生就點三個餐加個小食
先上沙律, 特登點兩款唔同
煙三文角賣相可以,配既汁係唔同既,有誠意
依個係見到其他食評話正,所以特登點
一上碟已經聞到陣刺鼻味
未擺入口我地已經有幾聲咳
係一開頭隻味嗆鼻d, 但適應左都ok, 隻辣亦都好快散
是日餐湯係薯蓉湯,我就點牛肝菌湯,質地較稀,有d 菌粒咬下
佢有兩款漢堡,就叫個貴d 既和牛睇下係咪正d
豬手係全晚最驚喜,因為超級大件!!!
我地亦都食唔哂,我地女仔切得較吃力,如果店員幫手切下會更好
豬手塊皮夠脆,入面d 肉都好嫩,但唔會離哂骨甘,肉好香好味
薯仔好粉,勁like, 酸菜佢用花椰菜,出面多數用普通椰菜,超市都買到,酸菜唔會太酸,反而仲有少少爽,配菜都做得好好
友人話佢每次黎必點 岩鹽焦糖咖啡,我又點黎試下,果然唔錯,面頭奶泡仲好挺身。有落d 功夫,成杯咖啡三種味道都夾得好好
因為友人講明有人生日,所以餐配既甜品都特別大份d 架,仲會寫字
擺盤有心思,芝士蛋糕上面仲加層脆焦糖,依種心機野,出面好多貴價餐廳都未必做到
友人話平日dinner 都好爆,一定要bk 位,甘岩我地個晚得兩台客,較冷清,但反而服務就突顯無甘好啦,成晚無人主動加水
但大部分野食都好滿意,實會encore