2021-10-20
📍船皇(銅鑼灣)今日嚟到銅鑼灣啲人氣泰菜店👉🏻船皇💛今日唔洗排隊⼀黎就入得,店內枱櫈乾淨企理👍🏻價錢相對其他店舖較低,性價比超高嘅店面使用牛骨湯😻見佢咁深色以為一定好重味精,誰不知竟然濃而不咸😋 湯底以牛骨,多種香料同豬血熬制而成,味道同喺泰國食到嘅相似度十足,帶點藥材味,濃郁得嚟唔會過鹹👍🏻今日我地分別試左兩款面😚✨午市套餐 配一款小食及飲品$78✨💕和牛船面 中辣 蛋面 要+$10享用🐃和牛片上枱嘅時候仲係粉粉嫩嫩,睇到都流哂口水🤤賣相非常吸引,牛味重😍正呀‼️上枱時候覺得成碗面好細🍜誰不知原來都幾飽🥰好滿足呀真係🥳蛋面完全吸收哂牛骨湯底嘅汁,但辣味唔算好辣🌶 值得一試噢🙌🏻最緊要係炸豬皮,脆卜卜😽💕炸蝦卷🍤(跟餐,不用加錢)✨上菜嘅時候見到細細粒,好似賣相麻麻🙈以為同酒樓個啲炸蝦球咁😵💫點知食落去好彈牙及唔太油膩👍🏻口感都豐富👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻💕雞絲雞翼船面$48✨我揀左金邊粉🍜自己再加左一勺魚露,食泰國野一定要落魚露,可以吊出個味👏🏻👏🏻👏🏻雞絲雞翼超嬾滑,雞有雞味🤣呢個質素對得住價錢💯下次會想試下撈面,見Openrice太多人介紹😋評分時間❣️ (最多五顆星,如不推薦會打交叉)食
今日我地分別試左兩款面😚
✨午市套餐 配一款小食及飲品$78✨
💕和牛船面 中辣 蛋面 要+$10享用🐃
💕炸蝦卷🍤(跟餐,不用加錢)✨
💕雞絲雞翼船面$48✨
評分時間❣️ (最多五顆星,如不推薦會打交叉)
食物質素⭐️⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️
服務質素⭐️⭐️⭐️
價錢💸: 埋單共$136
餐廳資料📋 :船皇 (謝斐道)
🕌地址: 銅鑼灣謝斐道526號地舖
☎️電話: 26616880
#hongkong #yummy #foodie #hongkongfoodie #dinner #hkfoodie #香港美食 #delicious #tasty #food #followme #餐廳推介 #hkfoodklogger #hkfood #食好西#銅鑼灣美食 #泰國菜 #船面 #船皇