2020-07-24 140 views
疫情期間冇得去韓國,約咗幾個姊妹去食韓國野回味下以前去旅行嘅日子蜂蜜炸雞炸雞列為韓國的必吃美食之一。我自己都好鍾意食韓國炸雞,所以特登叫咗食。呢到既炸雞雖然裹上了醬,卻仍非常脆,肉軟不柴!外面那層醬有蜂蜜的關係,甜度啱啱好,好好吃!一碟都有14隻炸雞,我哋三個女仔都食唔晒,分量足夠韓式醬油牛肉炒年糕韓國年糕最廣為人知的吃法是辣炒的方式,不過我同朋友都唔係太好辣,試咗醬油炒年糕,雖然不辣但依然美味無比。年糕口感有嚼勁,年糕裹上韓式醬油的甜味,好特別,一舊一舊食停唔到口🤣🤣牛肉較淋,同年糕嘅煙韌做咗對比,整體來講都好好食💪🏻同樣份量都係多,cp值高韓式紫菜包飯亦都係去到韓國必食韓國料理, 很懷念韓國路邊小攤會有的Kimbap紫菜包飯,通常一份就是一捲。紫菜包飯係清淡的口味,外裹的紫菜油亮不濕軟,米飯軟硬適中中間夾入蘿蔔、牛肉、醃蘿蔔、蔬菜、蛋。

蜂蜜炸雞

韓式醬油牛肉炒年糕

,外裹的紫菜油亮不濕軟,米飯軟硬適中
中間夾入蘿蔔、牛肉、醃蘿蔔、蔬菜、蛋。
2020-07-07
  • 炸雞