2023-02-10 418 views
首先,強烈建議大家唔好放過夜,因為店家製作外皮係無油少糖嘅關係,外皮係會變硬!我估就算唔隔日食口感都唔會好似一般大福一樣軟糯,始終冇油,健康你仲想點! 加上我放咗雪櫃隔日先食,硬到飛天😅 同內餡係分離嘅狀態 期望越大失望越大嘅係「日本草莓紅豆大福」因為紅豆沙口感好乾唔夠濕潤,食落唔似一般豆沙味道同口感,我估應該又係無油少糖健康製作嘅關係,而且食落豆沙蓉配士多啤梨唔太夾,唔融合既感覺。店家使用日本福崗士多啤梨,雖然食落唔算超甜,但新鮮多汁!比較好食係開心果,唔會好甜,仲食到開心果碎粒。鍾意大福外皮頂層擺設裝飾嘅開心果白朱古力!最底層塊開心果脆餅底好脆好香,中層係豆腐忌廉芝士,類似奶凍口感,最有驚喜係呢件!每一啖都食到好濃郁嘅開心果味👍🏻脆皮朱古力提子啫喱大福,四款之中,呢款最甜,但相比起市面一般大福差不多甜度。佢底層嘅提子啫喱係用蒟蒻製成,比較健康低卡路里。因為我本身鍾意食朱古力,整體呢款味道都OK!宇治抹茶紅豆大福 抺茶味道微苦,紅豆蓉口感一樣都係偏乾,整體嚟講,樣貌精緻,味道非常平平無奇有失望、冇驚喜$30-$40/件 呢個味道呢個價錢CP值好低 又或者我揀嘅口味唔係佢熱賣嘅款式?但

加上我放咗雪櫃隔日先食,硬到飛天😅 同內餡係分離嘅狀態
日本草莓大福

開心果大福

宇治抹茶紅豆大福
抺茶味道微苦,紅豆蓉口感一樣都係偏乾,
整體嚟講,樣貌精緻,味道非常平平無奇
有失望、冇驚喜

$30-$40/件 呢個味道呢個價錢CP值好低
又或者我揀嘅口味唔係佢熱賣嘅款式?
但係!!!呢間主要係sale健康無油少甜,所以買之前要考慮清楚,食落就唔會有好邪惡嘅體驗!睇你想要健康定味道!
講句難聽啲 如果味道上比較 確實街邊大大件長形嘅長洲芒果糯米糍仲好食過佢😅
即係咁講,烚西蘭花同炸雞,有冇可能烚西蘭花會好食過炸雞? 根本冇可比性!
TakeAway