2018-03-19
M佬:你知唔知點解我成日都話去食麵?A姐:因為你嗰人悶囉!M佬:其實我唔係想食麵,係想見多你幾面!呢個A姐成日話我無心思,唔好話我唔𠱁你啦,見多你幾十年都得呀。今日就帶你去試下同我一樣咁長情,陪咗街坊17年嘅長沙灣裕一品四川雲南米線,老闆親力親為,食得出人情味。M佬之選:麻辣米線2小辣 (豬大腸 + 竹笙 + 象拔蚌 + 生菜 + 蘿蔔)呢到嘅米線有麻辣同酸辣揀,分大中1-10小辣。識食就梗係食麻辣,呢度2小辣無我想像咁辣,辣味唔搶喉,有微微發麻感,米線彈牙,掛湯力高,好過癮。竹笙爽口,吸晒麻辣湯;豬大腸洗得好乾淨,仲好厚肉;加埋生菜同蘿蔔,Perfect!A姐之選:麻辣米線9小辣 (墨魚頭 + 黑柏葉 + 蘿蔔 + 木耳)唔係好食得辣嘅A姐揀咗9小辣,湯底明顯唔係橙色,不過依舊有少微微發麻感,正。值得一提呢到有墨魚頭同黑柏葉,係比較少有嘅餸。墨魚頭鮮味彈牙,好香墨魚味;黑柏葉鮮甜,有𡁻頭。拍青瓜青瓜清甜爽脆,加埋特製酸辣醬汁,十分開胃。口水雞腿無錯,係雞腿,仲係大大隻嘅雞腿,都係28蚊咋。口水辣汁辣得過癮,雞脾大大件,啖啖肉,配埋脆花生,口感豐富。紅油海蜇10蚊雞有咁大碟真係好抵呀,
A姐:因為你嗰人悶囉!
M佬:其實我唔係想食麵,係想見多你幾面!
拍青瓜
青瓜清甜爽脆,加埋特製酸辣醬汁,十分開胃。
口水雞腿
紅油海蜇
10蚊雞有咁大碟真係好抵呀,海蜇爽口彈牙,每條都沾滿微辣嘅紅油,香口惹味。
(記住Like同Share畀朋友)
By A姐M佬 玩樂日記