2013-12-23
第一次買 Urban Bakery 嘅牛角包喺係希慎商場當時覺得幾好味,亦都買過佢哋嘅大條裝麵包,覺得都唔算太貴。 如果公司附近有都好喎,因為我好鐘意食麵包咖,平時都有喺文華同置地三樓嗰間法國餐廳 bakery shop 買麵包,坦白講都幾貴咖。估唔到置地關 Three Sixty 關門大吉後改為三文治店和輕食餐廳,Urban Bakery Workshop 都係其中一間。 置地呢間注要提供各類牛角包、Bagle,蛋糕,沙律,熱食,餐湯和飲料,用餐地方比較casual。 午飯時段好多上班一族尤其外國人光顧,十二點後總要排隊oder同無晒位坐,所以會take away 返公司食。都光顧咗幾次試咗唔同食品,就分享吓其中幾款啦:龍蝦仔牛角包三文治 - 聽都吸引啦,餡料好多啖啖都食倒龍蝦仔肉,個白汁都好match, 不過有D過濕食嗰時成手都喺汁,要快D食如果放太耐牛角包會淋晒。Brulee French Croissant - 牛角包面上面喺法式燉蛋上面嘅焦糖,好香脆配埋鬆化嘅牛角包,好味所以encore買過3次Orange Jam and Almond Ring - 由於orange jam
龍蝦仔牛角包三文治 - 聽都吸引啦,餡料好多啖啖都食倒龍蝦仔肉,個白汁都好match, 不過有D過濕食嗰時成手都喺汁,要快D食如果放太耐牛角包會淋晒。 Brulee French Croissant - 牛角包面上面喺法式燉蛋上面嘅焦糖,好香脆配埋鬆化嘅牛角包,好味所以encore買過3次 Orange Jam and Almond Ring - 由於orange jam & almond 都係我至like 嘅所以幾款Bagle 之中揀咗呢款,上面脆脆而包嘅質地好好易咬唔硬又唔"Un"。 法式鴨肉法包 - 法式油鴨脾之前食過一次覺得好咸香幾鐘意,呢款法包嘅餡喺鍋內用熱力烘著,order時才放入法包,食嗰時暖暖哋都好味呀。 下次要試吓個 lunch set,都好多人買嚟lunch。
Other Info. :
自助形式